Bu mevsimde zirai uygulamalar hasadı yüzde yüz etkiler

Uzmanlar, fındık üreticilerine bahar aylarının gelmesi ile birlikte fındık tarımında yapılması gerekenler konusunda "İlkbahar fındık tarımı için önemli ve riskli bir mevsimdir. Bu mevsimde atılacak adımlar ve yapılacak zirai uygulamalar hasadı yüzde yüz etkiler. Hasadın kaderi çiftçinin elindedir. Bu dönemde yapılacak gübreleme, zirai don tedbirleri ve zararlılarla mücadele büyük önem taşır" diyerek uyarılarda bulundular.

Bu mevsimde zirai uygulamalar hasadı yüzde yüz etkiler

Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Ferrero Değerli Tarım Teknik Uzmanı ve Ziraat Mühendisi Abdullah Cömert, zirai don tehlikesine dikkat çekerek "İlkbahar sezonu başlarken, çiftçilerin yapması gereken ilk şey meteorolojik verileri takip ederek, zirai don erken uyarılarına dikkat etmektir. Çünkü ilkbaharda yaşanan zirai donlar, fındık bitkisinin verimini düşürebilecek en tehlikeli çevresel faktörlerden biridir. Zirai donun olumsuz etkilerine engel olmak için fındık çiftçilerinin uygulayabileceği birkaç pratik yöntem vardır. Bunlardan ilki, bahçenin hakim noktalarında daha önceden hazırlanan sap-saman, lastik gibi bol duman veren maddeleri yakmak, diğeriyse hafif, kullanımı kolay dumanlama yapan cihazlardan yararlanmaktır" dedi.

Gübreleme
"Fındık bahçelerinden kaliteli ve verimli ürünler elde etmek için ilkbahar mevsiminde yapılması gereken bir diğer uygulama da gübrelemedir" diyen Cömert "İlkbaharda gübreleme yapılırken toprak analizi sonuçlarına göre hareket etmek gerekir. İlkbahar mevsiminde Azot, Fosfor ve Potasyum ağırlıklı, Bor, Çinko ve Magnezyum içeren kompoze gübreler kullanılabilir. Kompoze gübreler, mart ayından başlayarak, bitki kök faaliyetlerinin yüksek olduğu Nisan ayına kadar toprağa verilmiş olmalıdır" şeklinde konuştu.

Dip Sürgün ve Yabancı Ot Temizliği
Cömert, fındık bitkisinin ilkbahar mevsiminde dip sürgün ve yabancı otların temizliğine de ihtiyaç duyduğunu da kaydederek "Fındık çiftçileri tarafından genelde hasada yakın dönemde yapılan dip sürgün temizliği, aslında çok geç kalınmış bir uygulamadır. Dip sürgünlerin temizliği için doğru zaman azotlu gübre uygulaması yapılan bahar mevsimidir. İşlem gübrelemeden önce ya da gübrelemenin hemen sonrasında yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Külleme Hastalığı
Ferrero Değerli Tarım Teknik Uzman ve Ziraat Mühendisi Gürkan Kadıoğlu ise küllenme hastalığına dikkat çekerek "Fındık bitkisi ilkbahar döneminde külleme hastalığıyla da karşılaşabilir. Son yıllarda çiftçiler tarafından da bilinen ve kesinlikle mücadele edilmesi gereken bu mantar hastalığı, kalite ile verimi oldukça etkiler. Bitkiye ulaşan güneş ışığının ve hava sirkülasyonunun yeteri kadar olması durumunda hastalığın şiddeti ve yayılışı daha az olmaktadır. Hastalık, kışı yere dökülen yapraklarda geçirdiği için bitki artıklarının temizlenmesi büyük önem taşır" diye konuştu.

Fındık Kurdu
Bu mevsimde karşılaşılan bir diğer zararlının ise fındık kurdu olduğunu belirten Kadıoğlu, dalkıran ve kozalak akarı konularında da uyarılarını şöyle sürdürdü:
"Erginler mayıs ayı içinde çıkışlarını tamamlar. Fındık mercimek tanesi iriliğindeyken, ergin dişiler ortalama 42 adet olan yumurtalarını fındık tanelerinin içine bırakırlar. Bahçedeki yoğunluğunu tespit etmek için sabahın erken saatlerinde ocak altına beyaz örtü serilir ve dallar silkelenir. Bahçeyi temsil edecek olan 10 ocakta 2'şer taneden fazla zararlı görüldüğü taktirde hızlı bir şekilde ilaçlama yapılmalıdır. Bir sonraki uygulamaysa, zararlı yoğunluğu dikkate alınarak, ilaçlamanın ardından 15 gün geçtikten sonra tekrar edilmelidir. Gelişmiş bir ergin yaklaşık olarak 1 dekarda 4,2 kg fındık kaybına neden olabilmektedir."

Yapraklardan Gübreleme ve İz Element Takviyesi
Kadıoğlu, fındık çiftçileri tarafından bahar döneminde de uygulanması gereken yaprak gübrelemesinin bitkinin topraktan yeteri kadar elde edemediği ve düşük miktarlarda ihtiyaç duyduğu besin elementlerinin periyodik olarak alınması için gerekli bir işlem olduğunu söyledi. "Özellikle Bor, Çinko ve Magnezyum gibi besin elementlerinin Mart ve Nisan aylarında bitkinin durumu da göz önünde bulundurularak ilk uygulaması yapılabilir" dedi.

Çevreye Duyarlı Olmak Önemli
Kadıoğlu, son olarak fındık yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılarla mücadele de sırasıyla önleyici kültürel tedbirler, mekanik mücadele, tuzaklar, biyoteknik mücadele ve son çare olarak kimyasal mücadele yani pestisitlerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Uygun kişisel koruyucu ekipmanların kullanılması da asla ihmal edilmemelidir. Bu şekilde ülke ekonomimize, çevreye, toprağa, suya, canlılara ve en önemlisi insana zarar vermeden yahut minimum zararla üretim yapmış oluruz" dedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2020, 15:36

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER