Antarktika'da yağmur ormanı izleri bulundu!

Antarktika'da 90 milyon yıl önce yağmur ormanı bulunduğuna dair kanıt elde edildi. Söz konusu dönemde atmosferdeki karbondioksit seviyelerinin sanılandan daha fazla olabileceğini de ortaya konuldu.

Antarktika'da  yağmur ormanı izleri bulundu!

Dünya bilimi ve mühendisliği bölümünden Tina van de Flierdt, “90 milyon yıllık bu ormanın korunması olağanüstü, ancak daha da şaşırtıcı olanı ılıman yağmun ormanlarının Güney Kutbu yakınına kadar büyüyerek gelmesi. Bu, beklediğimizdan daha sıcak bir iklimin olduğuna işaret.” ifadelerini kullandı.

KRETASE DÖNEMİNDE DÜNYA’DAKİ İKLİM

Kretase Dönemi, Mezozoik Zaman’ın üç alt bölümünden sonuncusudur. Günümüzden 142 milyon yıl önce başlayıp 65 milyon yıl önce sona erdiği kabul edilen bu dönemin ortalarında ise dinozorlar hüküm sürüyordu.

Kretase döneminin ortalarında tropikal sıcaklıklar, ortalama 35 santigrat dereceye kadar çıkabiliyordu. Ayrıca deniz seviyesi de günümüzdekinden yaklaşık 175 metre daha yüksekti.

Karbondioksit seviyesi sanılandan daha fazla olabilir

Sonuçları 'Nature' dergisinde yayımlanan çalışma, söz konusu dönemde atmosferdeki karbondioksit seviyelerinin sanılandan daha fazla olabileceğini de ortaya koydu.

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2020, 15:37

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER