Otomobil üreticilerine sert çevre düzenlemeleri uygulanacak!

Otomobil üreticileri sert çevre düzenlemeleriyle karşı karşıya Avrupalı otomobil üreticileri 'yeşil yatırım' sınıfına dahil olabilmek için daha düşük karbon salınımı yapan araçlar üretmek zorunda olacak.

Otomobil üreticilerine sert çevre düzenlemeleri uygulanacak!

Otomobil üreticileri sert karbon salınımı rakamlarını karşılamadıkları sürece Avrupa Birliği’nin yeni kuralları gereği sürdürülebilir yatırım kapsamına dahil olamayacak.

2021 yılının sonundan itibaren uygulanmaya başlanacak olan yeşil finans kurallarıyla birlikte AB, küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı oranına göre hangi yatırımların sürdürülebilir olarak işaretlenebileceğini belirleyecek.

AB bu kurallarla birlikte finansal hizmet sağlayıcılarını, hangi yatırımların gerçekten yeşil kriterlere uyduğunu hangilerinin uymadığını açıklamaya zorlamayı planlıyor. Böylece olası bir yeşil perdenin arkasına saklanma yani çevreci olmayan yatırımların çevreciymiş gibi gösterilmesinin önüne geçilecek.

Avrupa Komisyonu kural teklifini Cuma günü yayınladı ve kuralları sonlandırmadan önce kamuoyundan gelecek tepkileri değerlendirmek istiyor.

Kurallara göre, otomobil üreticileri kilometre başına 50 gram karbondioksit salınımı gerçekleştiren araçlar ürettikleri takdirde sürdürülebilir yatırım olarak sayılabilecek.

2026 yılından sonra ise sadece sıfır karbon salınımı gerçekleştiren araçlar sürdürülebilir olarak sınıflandırılabilecek. Bu da hibrit araçların sürdürülebilir sınıfından çıkarılacağı anlamına geliyor.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER