Angela Merkel 2034’te hâkim karşısına çıkarıldı!

Almanya işlediği “çevre günahlarından” dolayı suçlanıyor. Yıldız oyuncu kadrosu ile gerçekleştirilen “Ökozid” adlı bir dramda, Angela Merkel 2034’te hâkim karşısına çıkarıldı.

Angela Merkel 2034’te hâkim karşısına çıkarıldı!

2034 yazı, hava her zamankinden daha fazla sıcak. Uluslararası Adalet Divanı, Lahey’deki fırtına ve sel baskınları nedeniyle sular altında kalınca Berlin’de toplanıyor. Artık neredeyse  80 yaşında olan eski Şansölye Angela Merkel tarafından temsil edilen Federal Almanya Cumhuriyeti mahkemede suçlanıyor. Honduras’tan Çad’a ve Bangladeş’e kadar 31 yoksul devlet, vatandaşları iklim krizini körükledikleri  için tazminat talep ediyor. Almanya, küresel ısınmanın sorumlusu olarak 60 milyar avro ödeyecek. 

Almanya’nın iklim krizinde ne gibi bir rolü var? Ne suç işlemiş? 

“HERKES BEDELİNİ ÖDEYECEK”

Alman kamu kuruluşu ARD kanalında yayınlanan “Ökozid” Başbakan Angela Merkel’i tanık olarak hâkim karşısına oturtuyor. “İklim koruma kanunlarıyla mücadeleye karşı gelen herkes bunun bedelini ödemek zorunda.” Bu sözler Ökozid adlı dramda avukat Larissa Meybach karakterini canlandıran Friederike Becht’in repliğinden alıntı.

Angela Merkel (Martina Eitner-Acheampong) mahkemede tanık sandalyesine oturuyor. Siyasetten emekli olalı ise 13 yıl olmuş. Ancak iklim krizi emekliliğinde onu yakalıyor. Sanki Federal Meclis’te bir hükümet açıklaması yapıyormuş gibi, masanın üzerine birkaç sayfa kağıt itiyor. Ve sonra savunmasının temel argümanı olacak cümleyi söylüyor: “Bildiğiniz gibi, uluslararası düzeyde büyük bir  direnişle karşılaştım.” 

ÖKOZİD: ÇEVRENİN TALANI VE İMHASI

“Ökozid”, Edgar Selge, Ulrich Tukur ve Nina Kunzendorf gibi Alman sinema ve televizyon dünyasının en önemli yıldızlarının yer aldığı dev kadrosuyla ARD kanalında yayınlanan dramın adı. Filmin adı olan “Ökozid” gerçek yaşamda hukukçular tarafından kullanılan bir terim.  Hukukçular yaşam alanlarının ve canlıların zehirlenme ve talan yoluyla ortadan kaldırılmasını böyle tanımlıyorlar. 1990’ların başlarında, bunun insanlığa ve barışa karşı bir suç ilan edilmesi gerekiyordu. Girişim başarısız olsa da şirketlerin veya hükümetlerin uluslararası düzeyde bile acımasız çevre suçlarından sorumlu tutulma girişimleri tekrarlanıyor. 

Güncel bir tartışmaya dayanan bilim kurgunun yönetmenliğini Andres Veiel üstleniyor.  Senaryo  Jutta Doberstein’a ve  Andres Veiel’e ait. Şiddetli kasırgalar, orman yangınları ve sellerle ilgili dünya çapında televizyon haberleri ile başlayan filmde Almanya, AB iklim koruma politikasını ablukaya alarak ihlal ediyor. Eski sektör temsilcileri, politikacılar, memurlar ve STK sözcüleri ifade veriyor.

GERHARD SCHRÖDER DE HAKİM KARŞISINDA

Filmde eski  Şansölye Gerhard Schröder yönetimindeki federal hükümetin, endüstrinin çıkarları için bir Avrupa emisyon ticaret sisteminin uygulanmasını nasıl geciktirdiği ayrıntılı olarak gösteriyor. Ayrıca iddia makamının tanıkları Alman otomobil şirketlerinin ve Merkel hükümetinin düşük emisyonlu araçlar için etkili verimlilik düzenlemelerini nasıl engellediğini anlatıyor. 

Küresel iklim değişikliğiyle ilgili tema haftasına (#WieLeben) vurgu olarak Ökozid ARD’de yayınlandı. Öte yandan  emisyon ticareti Yeşil Anlaşma çerçevesinde  yeniden müzakere edilecek.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER