"Yoksul ülkeler kullanılmış araba çöplüğüne dönüyor"

Birleşmiş Milletler'in raporuna göre, zengin ülkelerdeki çevreyi çok fazla kirleten milyonlarca otomobil kalkınmakta olan ülkelere satılıyor.

"Yoksul ülkeler kullanılmış araba çöplüğüne dönüyor"

BM’nin raporuna göre, 2015-2018 arasında 14 milyon eski, düşük kaliteli araç Avrupa, Japonya ve Çin’den ihraç edildi. Bu araçların beşte dördü yoksul ülkelere gönderilirken yarısından fazlası Afrika’ya satıldı.

Uzmanlar, araçların yüzde 80’inin ihraç eden ülkelerdeki asgari güvenlik ve çevre standartlarını karşılamadığını söylüyor. Bu araçların birçoğunun da satıştan önce değerli parçalarının söküldüğü belirtiliyor.

DÜNYA GENELİNDE 1,4 MİLYAR ARAÇ YOLLARDA

BM Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan raporda, bu araçların satışının önlenmesi için hem ihracatçıların hem de ithalatçıların daha sıkı kurallara tabi tutulması gerektiği vurgulanıyor.

Dünya genelinde araç sahipliğinde patlama yaşandı ve 1,4 milyar aracın yollarda olduğu tahmin ediliyor. Bu sayının 2040’ta iki milyara ulaşması bekleniyor.  Bu büyümenin büyük kısmı, Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki gelişmekte olan ülkelerde görülüyor.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER