Savaş ve İklim Değişikliği Nedeniyle Ülke İçinde Yerinden Edilmiş İnsan Sayısında Rekor Kırıldı

Yeni verilere göre, geçen yıl Rusya’nın Ukrayna’yı işgalindeki gibi çatışmalar ve Pakistan’daki muson selleri gibi iklim felaketleri nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş kişi sayısı dünya çapında 71,1 milyona ulaşarak rekor seviyeye ulaştı.

Savaş ve İklim Değişikliği Nedeniyle Ülke İçinde Yerinden Edilmiş İnsan Sayısında Rekor Kırıldı

Cenevre kökenli Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC), bu sayının 2021’den bu yana %20’lik bir artışı temsil ettiğini belirtirken benzeri görülmemiş sayıda insanın güvenlik ve barınma sebepleriyle kaçtığını ifade etti.

IDMC, dünyadaki yerinden edilmiş kişilerin yaklaşık dörtte üçünün, 2022’deki çatışmalar nedeniyle Suriye, Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ukrayna ve Sudan dahil olmak üzere 10 ülkede yaşadığını söyledi.

IDMC’ye göre, Ukrayna’daki savaş geçen yıl yaklaşık 17 milyon kişinin yerinden edilmesini tetikledi.

Raporda, “Çatışma ve şiddet dünya çapında 28,3 milyon kişinin ülke içinde yerinden edilmesini tetikledi, bu sayı son 10 yılın yıllık ortalamasına göre üç kat daha yüksek” denildi.

Geçen yıl yerinden edilen insanların büyük bir kısmı; sel, kuraklık ve toprak kayması gibi afetlerden kaynaklandı. Afetlerden dolayı yerinden edilen insan sayısı ise 32,6 milyon.

1998’de IDMC’yi kuran Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland; “Geçtiğimiz yıl yaşanan çatışma ve felaketler, insanların önceden var olan savunmasızlıklarını ve eşitsizliklerini daha da kötüleştirerek daha önce hiç görülmemiş bir ölçekte yerinden edilmeyi tetikledi” dedi.

Egeland “Ukrayna’daki savaş aynı zamanda ülke içinde yerinden edilmiş insanları en çok vuran küresel bir gıda güvenliği krizini de körükledi. Bu mükemmel fırtına, küresel açlığı ve yetersiz beslenmeyi azaltmada yıllarca kaydedilen ilerlemeyi baltaladı” diye konuştu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER