AB Komisyonu Başkanı: “Fosil Yakıt Merkezli Büyümenin Modası Geçti”

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Fosil yakıtlara odaklanan bir büyüme modelinin geçerliliğini yitirdiğini söyledi.

AB Komisyonu Başkanı: “Fosil Yakıt Merkezli Büyümenin Modası Geçti”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Avrupa ekonomisinin karbondan arındırılmasına ivme kazandırmaya çalışırken, fosil yakıtlara dayalı bir enerji karışımının gelecek nesiller için sürdürülebilir ekonomik büyüme sağlayamayacağını söyledi.

Von der Leyen, Avrupa Parlamentosu’nun ev sahipliğinde Brüksel’de düzenlenen ve ana teması ekonomik kalkınma ile çevresel hedeflerin nasıl uzlaştırılacağı olan “Büyümenin Ötesinde” başlıklı bir etkinlikte konuştu.

Von der Leyen, “Fosil yakıtlara odaklanan bir büyüme modelinin artık geçerliliğini yitirdiğini” belirterek, AB Yeşil Mutabakatı’ndaki enerji geçişinin amacının “sürdürülebilir  bir gelecek için farklı bir büyüme modeli” yaratmak olduğunu söyledi.

27 üyeli AB, 2050 yılına kadar “net sıfır” hedefine doğru bir adım olarak 2030 yılına kadar emisyonlarını %55 azaltma hedefine sahip. AB bu doğrultuda ekonomisini karbonsuzlaştırmaya yönelik küresel çabaların ön saflarında yer alıyor.

2050 hedefine ulaşılmasını sağlamak için yasal olarak bağlayıcı bir 2040 hedefi belirleme planı için çalışıyor.

Von der Leyen ve konferanstaki diğer konuşmacılar, MIT bilim insanlarının artan malzeme tüketimiyle istikrarsızlaşan bir dünyanın bilgisayar simülasyonunun bulgularını ortaya koyan 1972 tarihli “Büyümenin Sınırları” raporunun içgörülerini de selamladılar.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER