Mühendisler, garsonlar marul kesip çilek toplayacak

Avrupa’da mevsimlik işçi göçü, corona virüsü karantinası nedeniyle durdu. Hasat zamanı yaklaşırken, çiftliklerde büyük bir endişe hakim. İngiltere, buna çözüm olarak ücretsiz izne çıkartılanları haziranda başlayacak hasatlara davet etti. Evde oturanlar yine toprakla uğraşmaya başladı. Mühendisler, garsonlar, aşçılar artık marul kesip, çilek toplayacak.

Mühendisler, garsonlar marul kesip çilek toplayacak

Corona virüsü salgını sonrası ülkelerin karantina altına girmesi, mevsimlik işçi sektörünün bitmesine neden oldu. Hasat zamanı ek gelir için Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinden Batı Avrupa'ya olan geçici göçlerin durması, tarımda ciddi bir krizin kapıya dayanmasını sağladı.

EVDE SIKINTI İÇİNDE OTURMAK YERİNE TARLAYI SEÇTİLER

CNN Business’ta yer alan habere göre, İngiltere buna bir çözüm getirdi. Hükümet, salgın nedeniyle işlerinden ücretsiz izne çıkartılanları tarlalarda hasatlara katılmaya davet etti. Bu davet, büyük bir kesim tarafından kabul gördü. Mühendisler, garsonlar, şoförler, aşçılar ve daha nice meslekten insan, evlerinde sıkıntı ve öfkeyle oturmak yerine gıda zincirinin en önemli halkasında rol almayı tercih etti. Yakın zamanda marul kesip, çilek toplamakla meşgul olacaklar.

Çevre, Gıda ve Köyişleri Bakanı George Eustice, “Normalde ülkemizde olması gerekenin üçte biri oranında mevsimlik işçi gelebildi. Biz de milyonlarca ücretsiz izne çıkmış kişileri, ikinci bir iş olarak haziran hasatlarına katılmaya davet ettik” ifadelerini kullandı.

Kent kasabasındaki Betts Ailesi'ne ait çiftlikte, iki hafta sonra başlayacak buz dağı marulu hasadı için işçi arandığı ağızdan ağza yayıldı. Ne bir ilan, ne de reklam verildi. Buna rağmen kısa sürede 50'den fazla başvuru oldu. Çiftliğin direktörü Nick Ottewell, 8 kişiyi seçti. Hep birlikte eğitim için ‘açık hava konferansı' düzenlendi. Tabii sosyal mesafe kuralına uyularak.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER