Brezilya Amazon’da Ormansızlaşmayı 2030’a Kadar Durdurma Planını Açıkladı

Brezilya’nın Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, ormansızlaşma ile mücadeleyi yeni çevre politikasının merkezine oturttu.

Brezilya Amazon’da Ormansızlaşmayı 2030’a Kadar Durdurma Planını Açıkladı

Brezilya hükümeti, çevre suçlarına karşı güçlendirilmiş yasa uygulamalarını ve dünyanın en büyük tropik yağmur ormanlarındaki diğer önlemleri kullanarak Amazon’daki ormansızlaşmayı 2030 yılına kadar ortadan kaldırma taahhüdünü nasıl yerine getirmeyi planladığını açıkladı.

Eski sağcı Başkan Jair Bolsonaro yönetiminde Brezilya, 2030 yılına kadar küresel çapta ormansızlaşmaya son vermek için 140’tan fazla ülkeyle 2021’de bir anlaşmaya katıldı. 1 Ocak 2023’te göreve başlayan solcu Başkan Luiz Inacio Lula da Silva, ormansızlaşma ile mücadeleyi yeni çevre politikasının merkezine oturttu.

Planın tanıtıldığı etkinlikle yaptığı konuşmada Lula, “Brezilya’nın iklim değişikliğini hafifletme ve ormansızlaşmayı kontrol etme konusundaki küresel liderliğini sürdürmeye kararlıyım” dedi.

Amazon’da Ormansızlaşmanın Önlenmesi ve Kontrolü Eylem Planı (PPCDAm), Lula’nın 2027’deki görev süresinin sonuna kadar bir düzineden fazla bakanlıkta koordineli bir politika belirliyor.

Suç faaliyetlerini izlemek için istihbarat ve uydu görüntülerinin daha fazla kullanılması, arazi tapularının düzenlenmesi ve küresel iklim değişikliğini yavaşlatmak için hayati önem taşıyan ormanların doğru yönetimini izlemek için kırsal kayıtların güçlendirilmesi çağrısında bulunuyor.

Plana göre, koruma ve sürdürülebilir orman yönetimi için ekonomik teşvikler yoluyla bozulan ormanlar kurtarılacak ve yerel bitki örtüsü artırılacak.

Alınacak önlemler arasında, yetkili makamların, yasadışı ağaç kesimi yapanların ve sığır çiftliklerinin kökünü kazımak için mali sistemden gelen bilgileri kırsal kayıt defteri ve diğer veritabanları ve uydu görüntüleri ile çapraz kontrol etmesi de bulunuyor.

Mali istihbarat, örneğin, yasadışı altın madenciliği için kazı makineleri gibi ekipmanların alımındaki nakit hareketlerinin tespit edilmesine yarayabilir.

Plan aynı zamanda, Amazon’dan odun, canlı hayvan ve diğer tarım ürünleri için bir izleme sistemi oluşturulmasını da öngörüyor.

Ayrıca, Amazon bölgesindeki kalkınmayı ormansızlaştırma olmadan sürdürmek için orman ürünlerinin sertifikasyonu, üreticiler için teknik yardım, altyapı, enerji ve internet bağlantısı sağlanması ve ekoturizmin teşvik edilmesini içerecek yeşil bir ekonomi geliştirmeyi amaçlıyor.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER