Türkiye’nin Dört bir Yanından Yaşam Savunucuları Direnişin Sürdüğü Akbelen’de Buluştu

Muğla Akbelen’de köylülerin kömür ocağına karşı başlattığı nöbet sürüyor. 2021 yılının Nisan ayında başlatılan eyleme, Türkiye’nin birçok kentinden STK ve aktivistlerden destek geldi. Akbelen’de bir araya gelen yaşam savunucuları dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Türkiye’nin Dört bir Yanından Yaşam Savunucuları Direnişin Sürdüğü Akbelen’de Buluştu

Muğla’ya bağlı İkizköy Mahallesi’nde bulunan Akbelen Ormanı’na, Yeniköy-Kemerköy (YK) Enerji tarafından yapılmak istenen kömür ocağına karşı halkın direnişi sürüyor. Limak-İÇTAŞ ortaklığının 2019 yılında köylülere gönderdiği tebligatlarla başlayan direniş, 2021 yılının Nisan ayında şirketin ormana girmek istemesiyle çadır nöbetine dönüştü.

Ekoloji Birliği Meclis Toplantısı Direnişi Başlatan Necla Işık’ın Evinde Yapıldı

Köylülerin Akbelen Ormanı’nı korumak için başlattığı eylem aylardır sürüyor. Türkiye’nin dört bir yanından Muğla’ya giden çevre örgütleri ve aktivistler devam eden eyleme destek oldu. Ekoloji Birliği de 2023 Meclis toplantısını burada gerçekleştirdi. Toplantı, mücadeleyi başlatan köylülerden Necla Işık’ın evinde yapıldı.

Köylülerin, aylardır sürdürdüğü mücadele, Türkiye’nin dört bir yanından çevreciyi bir araya getirdi. Adana, Ankara, Diyarbakır ve Van gibi kentler destek verenler arasındaydı. Nöbet eyleminde, tahrip edilen yerler gezildi ve farklı etkinlikler yapıldı.

“Doğu ile Batı Çevre Mücadelesinde Buluşmalı”

Nöbet eylemine dayanışmak için gidenler arasında Van Çevre Derneği üyeleri de yer aldı. İki gün süren yolculuğun ardından Muğla’ya varan çevre derneği üyeleri, köylüler de dayanıştı. Grupta yer alan çevre aktivisti Arzu Dinçer, söz konusu ziyaretin geç kalınmış bir adım olduğunu söyledi.  Dinçer,  “Cennet gibi bir yer. Ancak tahribat büyüktü. Maden sahasından çıkan tozlar zeytin ağaçlarını kaplamıştı. İnsanların sıcaklığı ve dokunuşu çok iyiydi. Oranın halkı 697 gün kendi ormanları için direniyor. Bizim de Van’dan gitmemiz çok güzel bir duyguydu. Doğu ile Batı çevre konusunda buluşmalı. Hatta geç bile kaldık. Onlar için de çok iyi oldu. Çok mutlu oldular. Mücadelede birleşmek lazım. Oradaki annelerin gözleri doldu, bizi bırakmak istemediler. Bir aile gibi olduk. Bu tarz buluşmalar, dayanışmalar devam etmeli” ifadelerinde bulundu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER