'20 yıl içinde dünya, bugünkünün 3-4 katı nükleer enerjiye ihtiyaç duyacak’

Dünya Nükleer Derneği (WNA) Kıdemli Danışmanı Philippe Costes, dünyanın 20 yıl içerisinde şimdikinin 3-4 katı nükleer enerjiye ihtiyaç duyacağına değinerek “Nükleer, Avrupa karbon emisyonunu sıfıra indirme hedefine ulaşmasında da önemli bir araç. Küresel ısınmayla mücadele için çare nükleer enerji kapasitesini her yıl 15 GWe kadar arttırmak” dedi.

'20 yıl içinde dünya, bugünkünün 3-4 katı nükleer enerjiye ihtiyaç duyacak’

Dünya Nükleer Derneği (WNA) Kıdemli Danışmanı Philippe Costes yaptığı açıklamada, Avrupa’nın stratejisinde nükleer enerjinin önemli bir yeri olduğunu belirterek “Almanya’nın nükleer enerjiden vazgeçmesi, Avrupa’nın da nükleerden vazgeçtiği gibi bir yanılgının önünü açıyor. ‘Sıfır Karbon Taahhüdü’ stratejisiyle 2025’e kadar emisyonu sıfıra indirmeyi amaçlayan Avrupa Birliği’nin bu stratejiyi hayata geçirmesinde nükleer enerjinin çok büyük bir rolü var. Örneğin Fransa’nın güçlü bir nükleer stratejisi söz konusu. Keza Birleşik Krallık en fazla 20 yıl içerisinde nükleer kapasitelerini 19 GWe seviyesine çıkarma konusunda kararlılar. Onun dışında İsveç’in karbon emilimini sıfıra indirme hedefi için bu alana yöneldiğini söyleyebiliriz. Polonya ve Belarus da, nükleer santrallerin faaliyete geçmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Nükleere karşı ülkeler yalnızca Almanya, Avusturya ve Lüksemburg diye sıralanabilir. Kısacası AB değil nükleerden çekilmek, tersine bu alana daha fazla yönelmiş durumda” dedi. 

‘20 yıl içerisinde dünya, bugünkünün 3-4 katı nükleer enerjiye ihtiyaç duyacak’

Dünya Nükleer Derneği olarak kendilerinin de karbon emisyonunun indirilmesini desteklediklerini savunan Costes “Dernek olarak karbon emisyonunun indirilmesinin insanlık için önemli olduğu görüşündeyiz. Üstelik bunu söyleyen bir tek biz değiliz. Bu ihtiyaca, Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporlarında da işaret ediliyor. Olası her senaryo, bizi dünyanın şimdikinin 3-4 katı nükleer enerjiye ihtiyaç duyacağı gerçeğine götürüyor. Dünyanın her yerinden bilim adamları, iklim değişikliğiyle mücadelenin yolunun nükleer enerjiye yönelmek olduğuna mutabık. Dünyanın her yıl ek 10-15 GWe nükleer enerjiye ihtiyacı var” diye devam etti. 

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2020, 14:24

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER