Nükleer denemelerin saçtığı radyoaktif maddeler okyanus derinliklerine kadar ulaştı

Okyanus derinliklerinde yaşayan organizmalar nükleer karbon yayılımını artırırken, bunu hücrelerindeki molekülleri oluşturmak için kullanıyor

Nükleer denemelerin saçtığı radyoaktif maddeler okyanus derinliklerine kadar ulaştı

Nükleer bomba denemelerinden atmosfere salınan radyoaktif karbonun okyanusların en derin bölgelerine ulaştığını ortaya çıkaran yeni bir bilimsel araştırma yayımlandı.

Geophysical Research Letters adlı bilimsel yayında yer alan araştırmaya göre, dünyanın en derin noktası Mariana Çukuru da dahil okyanus derinliklerinde yaşayan kabuklu hayvanların kas dokularında nükleer bomba testlerinden yayılan radyoaktif karbon tespit edildi.

Okyanus yüzeyindeki organizmaların vücutlarını oluşturan moleküllerde 1950’lerden bu yana radyoaktif karbon bulunduğunu belirleyen çalışma, okyanusun derinliklerinde yaşayan kabukluların tabana düşen organizmalarla beslendiğini ortaya çıkardı.

Çalışmanın başyazarı Çin Bilimler Akademisi'nden jeokimyacı Ning Wang ve meslektaşları, 2017’de tropikal Batı Pasifik’teki Mariana, Mussau ve Yeni Britanya civarında okyanus derinliklerinde yaşayan amfipodları inceledi.

Ölü organizmalar ve organik atıklarla beslenen okyanuslardaki küçük kabuklu hayvan türü olan amfipodların kas dokusunda tespit edilen karbon-14 seviyesi beklenenden çok daha yüksekti.

Ekip ayrıca okyanus derinliklerinde yaşayan amfipodların, sığ sularda yaşayan emsallerinden daha iri yapıya sahip olduğunu ve daha uzun yaşadığını keşfetti.

Araştırmacılar, bunun gıdanın ve sıcaklığın az, basıncın ise yüksek olduğu ortamda yaşayan amfipodların evriminin sonucu olduğunu düşünüyor.

Wang, “Radyoaktif karbon içeren suyun sirkülasyonla okyanusun en derin noktalarına taşınması yüzlerce yıl sürüyor. Buna karşın, gıda zinciri bunu çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor” dedi.

Öte yandan, Michigan Üniversitesi Yeryüzü ve Çevre Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rose Cory, araştırmanın okyanusun en derin noktalarının bile insan faaliyetlerinden etkilendiğinin kanıtı olduğuna dikkati çekti. Cory, “Burada tuhaf olan şey, yalnızca okyanus yüzeyindeki karbonun okyanusun derinliklerine kısa sürede ulaşabilmesi değil. Aynı zamanda okyanus yüzeyinde üretilen ‘genç’ karbonun okyanus derinliklerindeki yaşamı desteklemesi ve ayakta tutması” değerlendirmesinde  bulundu.

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2019, 15:41

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER