Kazdağları’nda yeni maden tehdidi: Halk kuvars ocağı projesine karşı

Alamos Gold'un 350 bin ağaç kesimiyle gündeme gelen Kazdağları, yeni bir madencilik tehdidiyle karşı karşıya. Bahar Madencilik, Balıkesir/Çanakkale sınırındaki Armutçuk Köyü'nde kuvars ocağı adı altında altın madeni işletmeyi planlıyor.

Kazdağları’nda yeni maden tehdidi: Halk kuvars ocağı projesine karşı

Altın madenleri tehdidine karşı yıllardır savunulan Kazdağları’nda Bahar Madencilik’in gerçekleştirmeyi planladığı kuvars ocağı projesi, halkın ve doğa savunucularının tepkisiyle karşılaştı.

Bahar Madencilik, Balıkesir/Çanakkale sınırında bulunan Armutçuk Köyü yakınlarındaki 1323 hektarlık ruhsat alanının 10,77 hektarında kuvars ocağı işletmek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Şirket, bu proje için 12 milyon 649 bin TL yatırım yapmayı planlıyor. Ancak şirketin proje başvurusunda, kuvars ocağı kurulması planlanan ormanlık alanda altın cevherinin de bulunduğu görülüyor​​.

Maden şirketlerinin yaygın bir taktiği olan “ÇED gerekli değildir” kararını alabilmek için küçük alanlarda başvuruda bulunma stratejisi, bu projede de kendini gösteriyor. Bahar Madencilik, 1323 hektarlık büyük bir ruhsat alanına sahip olmasına rağmen, sadece 10,77 hektarlık bir alan için ÇED başvurusunda bulundu. Bu şekilde, ÇED sürecinin etrafından dolanarak alana yerleşmek ve ardından altın madeni işletmek istedikleri açıkça görülüyor.

Bahar Madencilik tarafından 29 Mayıs Çarşamba günü saat 12:00’de Armutçuk Köyü’nde “Halkın Katılım Toplantısı” düzenlenecek. Bu toplantıda, bölge halkının ve çevre savunucularının projeye dair endişelerini dile getirmesi bekleniyor. Kazdağları’nın korunması için mücadele eden aktivistler, tüm doğa savunucularını bu toplantıya katılmaya ve seslerini yükseltmeye çağırıyor.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER