Kaymakamdan köy muhtarlarına JES tehdidi!

Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı köylerin ortasına yapılmak istenen JES'e karşı köylülerin mücadelesi devam ediyor. Eylemlere katılan köy muhtarlarının ilçe kaymakamı tarafından tehdit edildiği belirtildi.

Kaymakamdan köy muhtarlarına JES tehdidi!

Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı köylerde yaşayanlar jeotermal enerji santrallerine (JES) karşı mücedeleye devam ediyorlar. Geçtiğimiz günlerde acele kamulaştırma kararları ile topraklarını alan şirketin JES kuyusu çalışmalarına başlamak istemesi üzerine direnişe geçen köylüler günlerdir nöbet tutuyorlar. Bu arada JES’lere karşı demeç veren köy muhtarları, Köşk kaymakamı tarafından çağrılarak eylemlere katılmamaları konusunda tehdit edildi.

KÖYLÜLER GÜNERDİR NÖBETTE

Aydın’ın Köşk İlçesi Mezeköy ve Uzundere Mahalleleri arasında Efendi Jeotermal Tarım A. Ş. adlı şirket tarafından açılmak istenen JES kuyusuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED gerekli değildir kararı verildi. Çevre Düzeni Planlarında “tarım arazisi” olarak nitelenen bölgede verilen JES kuyusu açma izni ve acele kamulaştırılması kararlarına karşı köylüler dava açtılar.

Geçtiğimiz günlerde Mezeköy’ün evlerine 200 metre uzaklıkta açılmak istenen JES kuyusu için şirket kurban keserek faaliyete başlayacağını duyurması üzerine köylüler eyleme geçerek şirketin iş makinelerin alana sokmadılar. 17 köyün ulaşımını sağlayan yolda toplanarak şirket araçlarının geçişine izin vermeyen köylülere civar köylüler ve köy muhtarları da destek verdi. Köylülerin direnişine destek verdiklerini söyleyen ve topraklarında JES istemediklerini belirten Ketenyeri muhtarı Mithat Yalçın ve Cumayanı Köyü Muhtarı Mehmet Girgin bu görüşlerinin sosyal medyada yayınlanmasının ardından Köşk kaymakamı tarafından çağrılarak uyarıldılar.

KAYMAKAMDAN KÖY MUHTARLARINA TEHDİT: DEVLET MEMURUSUNUZ, EYLEMLERE KATILAMAZSINIZ

Köylülerinden Mehmet Tanırkan, köylülerin 24 saat boyunca imece usulü nöbet tutuklarını belirterek, “Gece gündüz yol kenarında, traktör römorkunun üzerinde nöbet bekliyoruz. Çevre köylerden de gelenler oluyor. Bugün alana çadır kuracağız” dedi. Köy muhtarlarının Köşk kaymakamı tarafından tehdit edildiğini söyleyen Tanırkan, “Muhtarları geçen günkü konuşmaları nedeniyle 'sizler devlet memurusunuz, böyle demeç veremezsiniz' diye tehdit etmiş kaymakam. Aydın Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) elemanları da köylerimize giderek ‘biz valilik kanalıyla geliyoruz, siz devlete karşı çıkıyorsunuz’ diye köylülere gözdağı veriyor. Biz dava sonuçlanıncaya kadar topraklarımızda JES kuyusu açılmasına izin vermeyeceğiz. Bugün bölgede direniş için çadırımızı kurarak nöbetimize devam edeceğiz” dedi. Tanırkan, şirket araçlarının alana sokulmadığını bu nedenle geri gittiklerini de sözlerine ekledi.

KÖY KADINLARI DİRENİŞİN ÖNCÜSÜ

Köylülere mücadelelerinde destek olan Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, köylülerin JES’e karşı direnişlerinin sürdüğünü belirterek, “17 köyün giriş yeri burası. Köylüler yolun kenarında duruyorlar, şirket araçlarını alana sokmuyorlar. Mücadeleyi diğer köylere de yaymak gerekiyor. Belediyelerden bir destek yok ama STK’lar destek veriyor köylülere. Köşk Belediyesi jeotermalcilerin yanında. Köşk kaymakamı da seçilmiş muhtarları tehdit etmiş. 'Siz kesinlikle eyleme katılmayacaksınız. Devlet memursunuz' demiş. Köy kadınları direnişin öncüleri” dedi.

DİRENİŞ ÇADIRI KURULACAK

Başta JES kuyusu açılmak istene yere en yakın köy olan Mezeköy’lüler olmak üzere civar köylüler günlerdir yol kenarında gece gündüz nöbet tutarak şirket araçlarının bölgeye gelmesine engel oluyorlar. Köylüler açtıkları davanın sonuçlanıncaya kadar JES çalışmalarına izin vermeyeceklerini dile getiriyorlar.

İL TARIMDAN “UYGUN DEĞİL” KARARI

Tarım arazileri üzerinde açılmak istenen maden sondaj sahası; Köşk ilçe merkezinin 5,3 kilometre güneyinde, Mezeköy Mahallesindeki en yakın evin 200 metre güneydoğusunda yer alıyor. Kurulması planlanan jeotermal sondajının çevresinde yer alan yerleşim yerlerine hiçbir etkisinin olmayacağı ileri sürülüyor.

Öte yandan proje ile ilgili istenen arazilerden Aydın Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından olumsuz görüş verildiği, şirketin Proje tanıtım Dosyası (PTD) yazışmalarında yer alıyor. Müdürlük 23 Aralık 2021 tarihli yazısında “Talep konusu parsellerden Mezeköy 165 parsel numaralı taşınmazın zeytinlik niteliğinde olması sebebi ile bahse konu projenin 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılanması Hakkında Kanun kapsamında uygun görülmemiştir” deniliyor. Müdürlük aynı yazısında diğer arazilerin ise “başka bir amaç ile kullanılmaması, çevre araziler ve tarımsal üretime oluşabilecek zararların bertarafı için gerekli önlemlerin alınması, tarım dışı kullanım izinlerinin alınması kaydıyla” projede kullanılması için bir sakınca bulunmadığını belirtti.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER