Kanada 2030 İklim Hedeflerini Yakalamak için 7,3 Milyar Dolarlık Yol Haritası Belirledi

Kanada, 2030 iklim hedeflerini karşılamaya yönelik gerçek anlamda ilk yol haritasını yayımladı ve ayrıntılı planlar ortaya koydu. Ülke emisyonlarını azaltmak için 7,3 milyar dolarlık bir bütçe oluşturdu.

Kanada 2030 İklim Hedeflerini Yakalamak için 7,3 Milyar Dolarlık Yol Haritası Belirledi

Emisyon Azaltım Planı (ERP) ile Kanada, 2030 yılına kadarki karbon emisyonlarını 2005 seviyelerinin %40-45 seviyeleri altına düşürme konusundaki uluslararası taahhüdü gereğince ilk kez kapsamlı bir plan duyurdu.

Çevresel düşünce kuruluşları, Kanada iklim politikasını “dönüm noktası” olarak nitelendirdi, ancak Başbakan Justin Trudeau’nun hükümetinin, konuyu sıkı bir şekilde takip etmesi gerektiğini belirtti.

Kanada İklim Enstitüsü başkanı Rick Smith, “Plan, eyleme geçilmezse sadece bir plandır. Hızlandırılmış bir uygulama başarının anahtarı olacaktır ve Kanada’nın artık vites yükseltmesi gerekiyor” dedi.

Kanada, şimdiye kadar belirlediği her emisyon azaltma hedefini kaçırdı, ancak Trudeau, iklim değişikliğiyle mücadelenin geçen yılki seçim kampanyası sırasında hükümetinin en önemli önceliklerinden biri olduğunu söylemişti. Muhalefetteki Yeni Demokratlarla yakın tarihli bir anlaşma ile iklim mevzuatının yasalaşması da hedefleniyor.

Önlemler arasında, 2035’ten sonra sadece elektrikli araçların satışına izin verilmesi ve 2030 yılına kadar petrol ve gaz sektöründen kaynaklanan emisyonların mevcut seviyelerin %42 altına düşürülmesi hedefi yer alıyor.

ERP, hükümetin daha bağlayıcı iklim politikaları üretmek amacıyla geçen yaz kabul ettiği “Kanada’nın Net-Sıfır Hesap Verebilirlik Yasası’nın” gereklilikleri altında tanıtıldı.

Ülke, dünyanın dördüncü en büyük petrol üreticisi ve en büyük 10. karbon yayıcısı konumunda.

Petrol ve gaz sektöründen kaynaklanan seragazı emisyonları son 20 yılda arttı, bu da mevcut seviyelerden %42’lik bir kesintinin 2005 seviyelerine göre yalnızca %31’lik bir kesintiye denk geleceği anlamına geliyor.

Pembina Enstitüsü müdür yardımcısı Simon Dyer’a göre, petrol ve gaz sektörü için bu düşük hedef nedeniyle Kanada, genel %40-45 azaltım hedefine ulaşmak için ekonominin diğer bölümlerinde daha derin emisyon kesintileri yapmak zorunda kalabilir.

Dyer, “Petrol ve gaz sektörünün daha fazlasını yapma yeteneğine sahip olduğuna ve adil bir şekilde payını alacağına inanıyoruz” dedi.

Trudeau, emisyon hedeflerinin iddialı olduğu kadar gerçekleştirilebilir olması gerektiğini ve örneğin elektrik sektöründe çok daha büyük azaltımlar yapılacağını söyledi.

Trudeau, Vancouver’da düzenlediği basın toplantısında, “Farklı sektörlerin farklı beklentileri var. Kanadalılar, belirlenmiş ancak ulaşılamamış çok uzun vadeli hedeflere sahipler” dedi.

ERP, 2026 yılına kadar gezegeni ısıtan karbon emisyonlarını 2005 seviyelerinin %20 altına düşürmek için bir ara hedef belirledi. 2030 hedefi gibi resmi bir hedef olmasa da, 2026 hedefi Kanada’nın doğru yolda olup olmadığının önemli bir ölçüsü olacak.

Hükümet ayrıca 2030’da, hafif ticari araçların %60’ının sıfır emisyonlu olması zorunluluğu getirirken, 2035’ten sonra ise sadece elektrikli araç satışına izin verecek.

ABD’deki Joe Biden yönetimi şimdiye kadar içten yanmalı araç satışlarının aşamalı olarak durdurulması için kesin bir son tarih belirlemeyi reddetti. Bunun yerine Biden, 2030 yılına kadar ABD’de satılan yeni arabaların ve hafif kamyonların %50’sinin elektrikli olması için bir hedef belirledi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER