Kurumsal Yayıcılar İklim Hedeflerinin Çok Gerisinde

Bir yatırımcı grubu, en çok emisyon yayan şirketlerin işlerini, küresel ısınmayı önleme misyonuyla uyumlu hale getirmek için gereken adımları atmadıklarını belirtti.

Kurumsal Yayıcılar İklim Hedeflerinin Çok Gerisinde

Climate Action 100+, kurumsal emisyonların %80’inden fazlasından sorumlu olan 166 şirketin daha hızlı harekete geçmesi için baskı yapan lider yatırımcı grubu. 600’den fazla üyesi toplam 65 trilyon dolarlık varlıkları yönetiyor.

Ancak grup, şirketleri daha fazlasını yapmaya zorlamadıkları için kampanyacıların eleştirilerine maruz kaldı ve grubun son raporu daha fazla eleştiriye yol açtı. CA100+, şirketlerin yalnızca %17’sinin, ısınmayı 2050 yılına kadar 1,5 derecede sınırlandırma hedefine uygun orta vadeli hedefler belirlediğini tespit etti. Aynı 17%’lik kesim sayısallaştırılmış bir karbonsuzlaştırma stratejisine de sahip.

CA100+, şirketler tarafından hedef belirleme noktasında “önemli bir değişiklik” görmek istediğini söyledi. GAM Investments Sürdürülebilirlik ve Etki Yatırımı Küresel Başkanı ve şu anki CA100+ Yönlendirme Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Stephanie Maier, “Önümüzdeki dönem, yatırımcıların, şirketlerin iklim stratejilerinde yeterince hızlı hareket edip etmediklerini saptaması açısından gerçekten kritik olacak” dedi.

STK ShareAction’ın Araştırma Müdürü Isobel Mitchell, CA100+’nın şirketlerde ihtiyaç duyulan değişimi sağlamaktan çok uzak olduğunu söylerken “Girişimin başarılı olması için üyelerin daha yüksek bir standart yakalaması gerekiyor” dedi.

Şirketlerin %69’u 2050 veya daha erken bir tarih için net sıfır emisyon hedefi belirledi. %89’u ise İklimle Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü’nün (TCFD) tavsiyelerine uymayı veya bunları desteklemeyi taahhüt etti.

Ancak sektör ne olursa olsun, değerlendirilen şirketlerin hiçbirinin mali hesaplarının, 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmayla uyumlu varsayımlar temel alınarak oluşturulmadığını belirtti.

Greenpeace Kıdemli Program Danışmanı Charlie Kronick, “Şirketlerin ve denetçilerinin iklim değişikliği risklerini şirket hesaplarına yansıtmadaki başarısızlığı, ‘yeşil badanaya’ yönelik kurumsal retoriğin çoğunu ortaya koyuyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2022, 07:43

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER