‘Elektrikli otomobillerin payı son iki yılda yüzde 2’den yüzde 10’a çıktı’

IICECin düzenlediği elektrikli araçlar konulu panele katılan UEA Başkanı Dr. Fatih Birol, iklim sorununu çözmenin ana yolunun enerji sektörünü temiz bir hale getirmek olduğunu, dünyada yeni bir enerji sisteminin kurulduğunu söyledi.

‘Elektrikli otomobillerin payı son iki yılda yüzde 2’den yüzde 10’a çıktı’

Elektrikli araçların, enerji ve iklim geleceğindeki rolü ile gelişim perspektifleri, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından İstanbul’da düzenlenen “Dünyada ve Türkiye’de Elektrikli Araçlar Görünümü” başlıklı konferans ve panelde ele alındı.

Canlı yayınla online olarak gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, İklim sorununu çözmenin ana yolunun enerji sektörünü temiz bir hale getirmek olduğunu, bu konuda da önemli adımlar atıldığını söyledi:

“En önemli adım geçen ay Glasgow’da neticelendi. Tüm ülkeler önümüzdeki yıllarda emisyonları sıfıra getirmek için taahhütte bulundular. Dünyada yeni bir enerji sistemi ufukta görüldü. Yeni bir enerji sistemi kuruluyor. ”

Dünyada elektrikli otomobiller konusunda hızlı bir gelişim görüldüğüne dikkat çeken Birol, “2018-2019 döneminde, dünyada satılan her yüz aracın iki tanesi elektrikli arabaydı. Bugün bunun yüzde 2’den yüzde 10’lara yaklaştığını görüyoruz.” dedi. Birol, dünyanın en büyük 20 araba üreticisinden 18’inin, 2030 itibariyle esas ana üretim alanının elektrikli otomobiller olacağını düşündüklerini kaydetti.

‘En önemli konu batarya teknolojisi’

Elektrikli otomobil üretimindeki en önemli kalemlerden birini batarya oluşturuyor. Mevcut kapasitede 2030 yılına kadar 10 katı kadar bir büyüme bekleniyor.

Özellikle lityum iyon bataryalarda Avrupa’dan Asya’ya, Asya’dan Amerika’ya kadar ciddi bir artış olduğuna değinen Birol, ülkeler iklim değişikliği taahhütlerini yerine getirirse lityum talebinin 10 yıl içince yedi misli artacağına değindi.  

Toplantıda TOGG CEO’su Gürcan Karakaşa dünyada oyunun kurallarının değiştiğini, elektrikli otomobillerde maliyetlerin hızla düştüğünü ve menzil kaygısının çözüldüğünü söyledi. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün ise, pandemi koşulları nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçen otomotiv sektörüne Yeşil Mutabakatla birlikte net bir tarif yapıldığını kaydetti:  

“Yeşil Mutabakat bize net bir tarif yapıyor ve ülkeler de bunun altına imza atıyorlar. OSD üyelerinin birçoğu 2030 yılı geldiğinde otomobil üretimlerinin neredeyse tamamını elektriğe çevirmiş olacaktır. Önce otomobiller, hemen ardından hafif ticari araçlar, hemen ardından da kamyonlar ve otobüsler gelecek. Neticede nötr olma hedefleri, üç aşağı beş yukarı 2040 yılında bitecek. “

‘2030’a kadar petrol faturasında 2,5 milyar dolar tasarruf mümkün’

Konferansta raporun sunumunu yapan IICEC Direktörü Bora Şekip Güray,  Yüksek Büyüme Senaryosunda; elektriğin petrolü ikamesiyle petrol faturasında 2021 fiyatlarıyla 2,5 milyar dolar tasarruf sağlanabildiğini kaydetti.

Çalışmada somut öneriler ise şöyle sıralandı:

  1. 2053 net-sıfır hedefi ve temiz enerji dönüşümü ekseninde, somut, gerçekçi ve ulaşılabilir politika hedeflerinin belirlenmesi, yönlendirici ve destekleyici mekanizmaların uygulanması;
  2. Bu dönüşümün sürdürülebilirliğinin, yeşil enerji kaynaklarının gelişimi yoluyla güvence altına alınması;
  3. Çevreyi ve teknolojiyi eksenine alan, bütüncül bir E-mobilite ekosisteminin, kamu, özel sektör, akademi iş birlikleri ve eşgüdüm içerisinde, azami toplumsal fayda ekseninde geliştirilmesi;
  4. Dijitalleşme, akıllı sistemler, enerji depolama gibi yüksek değer önermesi sunan teknolojilerde Ar-Ge ve yerli üretime hız verilmesi;
  5. Bireysel ve kurumsal girişimcilik ekosisteminin ve insan kaynakları potansiyelinin, bölgesel ve küresel aktör olarak konumlanmayı destekleyecek şekilde güçlendirilmesi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER