Bilim insanları: Atmosfere güneş koruyucu püskürterek küresel ısınmayı yarı yarıya azaltabiliriz

Solar jeo-mühendisliği yüksek tansiyon ilaçlarına benzeten bilim insanları, “Aşırı doz zararlı olabilir, fakat iyi ayarlanmış bir dozla bu risk azalabilir” diyor.Bilim insanları, solar jeo-mühendislikle suni bir volkanik patlama etkisi oluşturup, güneş ışınlarını bloke ederek Dünya’nın soğumasının sağlanabileceğini söylüyor

Bilim insanları: Atmosfere güneş koruyucu püskürterek küresel ısınmayı yarı yarıya azaltabiliriz

Harvard’lı bilim insanları, atmosfere güneş ışığını bloke etmek için kimyasallar püskürtmenin küresel ısı artışını, zararsız ve yan etkisiz bir şekilde yarı yarıya azaltabileceğini öneriyor. İklim değişikliğinin yıkıcı etkileriyle ilgili giderek artan kaygılar olmasına rağmen, bu tür yöntemlerin ne kadar etkili olabileceği üzerine deneyler yapılmaya başlandı.Yeni bir çalışmada araştırmacılar bilgisayar modelleme tekniği kullanarak, solar jeo mühendisliğin küresel ısınmayı yavaşlatacak mükemmel “doz”unu ölçmeye çalıştı.

Araştırmayı yürüten Dr. Peter Irvine konuyla ilgili şunları söyledi:  “Mükemmel bir benzetme değil ama solar jeo-mühendislik, yüksek tansiyona iyi gelen bir ilaç gibi. Aşırı doz zararlı olabilir, fakat iyi düşünülmüş bir dozla bu risk azalacaktır. En başta yüksek tansiyonun olmaması en iyi durum, ama böyle bir problemle karşılaştıysak artık birtakım seçenekler gözden geçirilmeye değerdir.”

Geçen yıl yayımlanan, solar jeo-mühendislik çalışmalarından elde edilen sonuçları ölçen başka bir çalışmaya göreyse, şu an kullanmakta olduğumuz uçak teknolojisi geliştirilerek daha ucuza üretilebilecek ve bu araçlar gökyüzüne sprey püskürtebilecek.   

Solar jeo-mühendislik çalışmalarının uzun zamandır küresel ısınmayla ilgili potansiyel bir çözüm sunacağına inanılıyordu. Fakat bu çözümün potansiyel yan etkilere sebep olabileceğine yönelik endişeler vardı.Havaya sıkılan fazla miktarda spreyin atmosfere salınımı, bazı bölgelerde yağış oranlarının değişmesi ve dolayısıyla iklim problemlerinin artmasına yol açabilir.

Uzmanlar daha önce de, iklim değişikliğinin olası en kötü etkilerinden kaçınabilmek adına sera etkisinin 2030 yılına kadar öngörülenin yarısı oranında seyretmesi gerektiğini açıklamıştı. Bunun da dünyamız için artık olası bir hedef olmadığı yönünde uyarılarda bulunulmuştu. Bununla birlikte, bu çabalar sonucunda küresel tarımın zarar göreceği, daha ciddi boyutta olan sera etkisi sorununa karşılık bu çözümlerin yüzeysel kaldığı yönünde uyarılar da var.  

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2019, 13:52

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER