Altın madeni için 195 bin ağaç kesildi, dereler ve içme suyu kullanılamaz halde

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Doğan: Bölgede 100’ün üzerinde arama ruhsatı var. Yaklaşık 40 tane de işletme ruhsatı var

Altın madeni için 195 bin ağaç kesildi, dereler ve içme suyu kullanılamaz halde

Çanakkale’ye bağlı Kirazlı köyünde altın maden projesi nedeniyle 195 bin ağaç kesildi. ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporunda 45 bin ağacın kesilmesi ön görülüyordu. Ancak 195 bin ağacın kesildiği ortaya çıkınca projenin çevreye verdiği etkisi de gün yüzüne çıktı. Kent savunucuları alanın daha da genişleyeceği endişesi yaşarken söz konusu projeyi yürüten Kanadalı Alamos Gold şirketinin bölgede şu an iki tane daha altın arama projesi bulunuyor.

Dereler ve içme suyu kullanılamaz hale geldi

Uydu görüntülerinin ortaya çıkmasıyla birlikte projeyi yürüten Alamos Gold şirketinin ÇED raporuna aykırı hareket ettiği ortaya çıktı. Kaz Dağları’nın başı termik santrallerle zaten beladayken şu anda Alamos Gold şirketinin bölgede iki tane daha ruhsatı bulunuyor.  Altın arama projesi nedeniyle dereler ve içme suyu da kullanılamaz hale geldi.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, bölgede 10 tane projenin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) aşamasında olduğunu söyledi. Doğan, “Zaten beş santral bölgenin akciğerini mahvediyor. Diğer projeleri engellemek için mücadele ediyoruz. Bu kadar iklim krizi varken hala termik santral yapılmasını anlamlandıramıyoruz. Şu an bölgede 100’ün üzerinde arama ruhsatı var. Yaklaşık 40 tane de işletme ruhsatı var” dedi.

"Bu daha işin başlangıcı..."

Doğan, 195 bin ağacın kesilmesi için, “Bu daha işin başlangıcı” diyerek şöyle devam etti: “Bu müthiş bir katliam. Ağaç kesim sayısı daha da aratacak. Bu sadece bir alan… Alamos Gold Şirketi’nin bölgede iki ayrı ruhsatı daha var. Bu alanlarda da en az bu kadar ağaç kesilecek. Bütün bölge ormansızlaştırılacak. Zaten proje ilk başlandığı anda yer altı suyu kirlenmeye başlıyor. Derelerden bulanık su akmaya başladı. Şahinli köyünde maden arama aşamasında hem içme suyu hem de dere suları kirlendi. Köylüler artık içme suyuna ulaşamıyor.”

Doğan, ağaç kesiminin durdurulması için yetkililere çağrı yapıyor: “Bölgeye inceleme heyeti gönderilsin. ÇED raporuna aykırı işlemler tespit edilmeli ve projeler durdurulmalı. Bölgedeki tüm altın maden arama projeleri iptal edilmeli. Bütün kamuoyunu da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu işin siyasi bir boyutu yok. Her görüşten insanı bölgeye sahip çıkmaya davet ediyorum.”

 

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2019, 11:48

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER