AB Yenilenebilirlerin Payını 2030’a Kadar Yüzde 45’e Yükseltmeyi Planlıyor

Geçtiğimiz yıl Komisyon 2030 için %40 yenilenebilir enerji hedefini önermişti.

AB Yenilenebilirlerin Payını 2030’a Kadar Yüzde 45’e Yükseltmeyi Planlıyor

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’nın işgalini takiben Rusya fosil yakıtlarından alternatife geçişini hızlandırmak için 2030 yılına kadar %40 yerine, %45’lik daha yüksek bir yenilenebilir enerji payı hedefine ulaşıp ulaşamayacağını değerlendiriyor.

Komisyonun enerji departmanı genel müdür yardımcısı Mechthild Woersdoerfer, AB parlamenterleriyle yaptığı bir toplantıda “Yenilenebilirlerin payını %40’tan %45’e çıkarma önerisi de dahil olmak üzere tüm seçenekleri değerlendirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Rusya, AB’nin en büyük gaz tedarikçisi konumunda. Geçtiğimiz yıl Komisyon 2030 için %40 yenilenebilir enerji hedefini önermişti.

AB, 2020’de brüt nihai enerji tüketiminin %22’sini rüzgar, güneş ve biyokütle gibi yenilenebilir kaynaklardan elde etti. Bu pay AB ülkeleri arasında büyük farklılıklar gösteriyor. Örneğin İsveç enerji tüketiminin %50’sini yenilenebilir kaynaklardan sağlıyorken, Lüksemburg’da bu pay %10’un altında.

%45’lik bir yenilenebilir hedef, AB parlamenterlerinden ve SolarPower Europe gibi yenilenebilir endüstri gruplarından halihazırda destek görüyor. Endüstri, proje uygulama izni alırken çok zaman kaybedildiğini belirtirken bu engelin kaldırılmasını talep ediyor.

Brüksel, AB rüzgar ve güneş kapasitesini 2030 yılına kadar üç katına çıkararak, 480 GW rüzgar ve 420 GW güneş enerjisi de ekleyerek, yılda 170 bcm gaz talebinde tasarruf sağlayabileceğini tahmin ediyor.

Komisyon, 2027 yılına kadar Rus fosil yakıtlarını bırakmak için Mayıs ayında bir plan yayımlayacak. Woersdoerfer, bu planın yenilenebilir enerji projelerinin izin almasını kolaylaştıracak yasal bir öneri içereceğini de söyledi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER