En Az 30 Bin Tür Tehlike Altında

Sanayileşme ve küresel ısınmanın etkisiyle hayvan türleri tehlikeye girdi. Şu an bilinen 30 bin tür tehlike altında.

En Az 30 Bin Tür Tehlike Altında

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin verilerine göre küresel ısınma, kaçak avlanma ve doğal yaşam alanlarının giderek azalması gibi nedenlerden dolayı yaklaşık 30 bin canlı türünün nesli tükenme tehlikesi altında.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, yaban hayatının özgün değerleri ile etrafında örülü yaşam ağının sürdürülebilir kalkınmaya ve insanların refahına sağladığı katkıya dikkat çekmek amacıyla 20 Aralık 2013’te düzenlenen oturumunda, 3 Mart’ı ‘Dünya Yaban Hayatı Günü’ ilan etti.

Her Yıl Artıyor

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) verilerine göre, geçen yıl 26 bini aşkın canlı türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya iken bu sayı bu yıl 30 bini geçti. IUCN’nin yayımladığı “Kırmızı Liste”ye göre, yüzergezerlerin %41’i, kozalakların %34’ü, mercan resiflerinin %33’ü, memelilerin %25’i ve kuşların %14’ü nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan canlılar arasında bulunuyor. Bunun nedenleri arasında küresel ısınma, kaçak avlanma ve doğal yaşam alanlarının giderek azalması gösteriliyor. Tarım, mobilyacılık, madencilik sektörleri ve altyapı için arazi kullanımının da doğal yaşam alanlarını yok ederek bitki ve hayvan türlerinin geleceğini tehdit ettiği belirtiliyor. Suç örgütlerinin de nesli tükenmekte olan hayvanları öldürerek satması ve yasa dışı evcil hayvan ticareti yapılması diğer risk unsurları arasında yer alıyor.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER