Akdeniz Üniversitesi, 'atık'larını elektriğe çevirdi

Akdeniz Üniversitesi Kampus Alanlarında Ortaya Çıkan Budama Atıklarının Değerlendirilmesine Yönelik Alt Yapı Projesi kapsamında, üniversitedeki atıkların geri dönüşümü sağlandı. Projenin detaylarını anlatan Prof. Dr. Murad Çanakcı, "Atıkları parçaladıktan sonra enerji tesislerine gönderip, orada yakılarak elektrik üretilmesini sağladık. Buradaki atıklar ülkeye ve elektrik üretimine katkı sağladı" dedi.

Akdeniz Üniversitesi, 'atık'larını elektriğe çevirdi

3500 metrekare alana sahip Akdeniz Üniversitesi Merkez Kampüsü'nde 'Sıfır Atık' uygulamaları kapsamında atıkların geri dönüşümü sağlandı. Kampüste budanan ağaçlar küçültülerek malç haline getirildi. Boyutları ve bitkisine göre ince ve kalın olmak üzere ayrıştırılarak toz haline getirildi. Tozların sıkıştırılıp ayrıştırılmasının ardından pelet şekline gelen geri dönüşüm ürünleri, birçok alanda yakıt olarak kullanılmaya başlandı. 

Projenin detaylarını anlatan Prof. Dr. Murad Çanakcı, kampüsteki budama ve bitkisel atıkları değerlendirdiklerini belirtti. Merkez kampüste 13 bin 500 ağaç, 80 bin çalı ve 650 metrekare çim alanı olduğunu aktaran Prof. Dr. Çanakcı, "Bunların periyodik bakımları sonucu her yıl belli dönemlerde büyük miktarda atık ortaya çıkıyor. Bunların bir şekilde bertaraf edilmesi gerekiyor. Belediyeler de düzenli olarak bunları alamadığı, son yıllarda sıfır atık konusu çok gündeme geldiği için üniversitemizin bunu bir şekilde kendisinin bertaraf etmesi gerekiyordu. Projeyi bu amaçla hazırladık. 2017 yılında başlayıp 2020 yılında tamamlandı" dedi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER