Eber Gölü’nün suyu çürüdü

Göller Yöresi'ndeki birçok gölde yaptığı araştırmalarla hem su seviyelerinin çekildiğini, hem de aşırı kirlilik ve vahşi tarımsal sulama sorunlarını ortaya koyan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Eber Gölü'nün de çürüme tehdidi yaşadığını açıkladı.

Eber Gölü’nün suyu çürüdü

22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle uyarıda bulunan TTKD ile Doğa ve Sürdürülebilirlik Derneği bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, insan ve diğer canlıların yaşamı, ferahı ve sağlığının doğanın sürekliliğinin olmazsa olmazı olduğuna dikkati çekti.

Su ne kadar temiz ve sağlıklıysa ürün, ekonomi ve sağlığın hep güvence altında olacağını belirten Kesici, “Su hayattır. Fakat kirli, çürüyen sular hayatımızı karartmaktadır. Ülkeler her 22 Mart’ta suyun önemini hatırlar ve hatırlatırlar. Fakat sularımız giderek kuruma ve kirlilik baskısından gelişen teknolojiye rağmen kurtulamazlar. Su günleri kutlanacak değil anılacak hale gelmiştir” dedi.

Türkiye’nin 12’nci tatlı su kaynağı olan Eber’in suyu çürümeye yüz tuttu.

EBER GÖLÜ’NE DİKKAT ÇEKTİ

22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle, Afyonkarahisar’ın Bolvadin ve Çay ilçeleri sınırındaki Eber Gölü’ne dikkat çeken Dr. Kesici, “Ülkemizde benzer kullanımlar nedeniyle adeta suları çürüyen göllere Eber Gölü’nü örnek verebiliriz. diye konuştu.

150 kilometrekarelik yüz ölçümüyle geçmişte Türkiye’nin 12’nci tatlı su kaynağı olan Eber’in 150’ye yakın su kuş türüne ev sahipliği yapan bir kuş cenneti olduğunu hatırlatan Kesici, “Ekonomik- ekolojik öneme sahip olan su bitkileri ve su hayvanlarının korunabilmesi için 1’inci Derecede Doğal Sit Alanı ilan edilmişti ama korunamadı” ifadelerini kullandı.

150’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Eber’in suları artık tarım için bile elverişli değil. 

MİLYONLARCA DOLAR GELİR SAĞLANIYORDU

Eber’in tatlı su bakımından beslediği ve can verdiği Akşehir Gölü’nün coğrafyadan silindiğini belirten Dr. Erol Kesici şunları söyledi:

* Eber ürünleriyle, bölge ekonomisinde çok önemli bir katma değerdi. Çevresinde yaşayan 30 binden fazla insanın adeta tarla ve fabrikasıydı.

* Göldeki kamış ve saz bitkileri nedeniyle SEKA Kağıt Fabrikası kurulmuştu, kamış- saz ve gölün tıbbi aromatik bitkileri yurt dışına izolasyon- parfümeri malzemesi olarak, kurbağalar, salyangozlar, balıklar işlenerek Avrupa’ya ihraç edilerek on milyonlarca dolar gelir sağlanırdı” dedi.

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2020, 16:30

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER