Bilim insanları uyardı: Yazlar altı aya çıkabilir

Çin'de yapılan araştırmaya göre, Kuzey Yarımküre'de her geçen gün sonbahar ve kış aylarının kısaldığı açıklandı.

Bilim insanları uyardı: Yazlar altı aya çıkabilir

Kuzey Yarımküre'de dört mevsimin uzunluğu ve başlangıcındaki değişiklikleri ölçmek için 1952'den 2011'e kadar tarihsel günlük iklim kayıtlarını inceleyen araştırmacılar, ortalama yaz günlerinin 78 günden 95 güne çıkarak 17 gün uzadığını tespit ederken kış aylarının ise 76 günden 73 güne düştüğünün tespit edildiğini açıkladı. İlkbahar ve sonbahar aylarının da her geçen yıl daha da kısaldığını belirten bilim insanları ısınmadan en çok Akdeniz ve Tibet Platosu'nun etkilendiğini belirtti. Araştırmacılar, küresel ısınmanın mevcut durumda devam etmesi halinde 2100 yılına kadar Kuzey Yarımküre'de kış aylarının iki aydan daha az süreceğini, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinin daha da kısalacağını, yaz aylarının ise 6 aya çıkacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

Çin'de küresel ısınmanın Kuzey Yarımküre'deki mevsimlere etkisi üzerine yeni bir araştırma yayınlandı.


Araştırmaya göre, geçtiğimiz yıllardaki küresel ısınma etkilerinin devam etmesi durumunda 2100 yılında Kuzey Yarımküre'de kış mevsiminin iki aya inebileceği, yaz mevsiminin ise altı aya çıkabileceği açıklandı.
Çalışmayı gerçekleştiren isimlerden Çin Bilimler Akademisi ve ABD merkezli bilim dergisi Geophysical Research Letters'ın baş yazarı okyanus bilimci Yuping Guan, "Küresel ısınma nedeniyle yazlar uzuyor ve ısınıyor, kışlar da ısınıyor ve kısalıyor"derken, "Değişikliğin büyük oranda tarım, insan sağlığı ve çevre üzerinde geniş etkileri olacak" ifadelerini kullandı.

 

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER