Arılar ilaçlamada kullanılacak!

Kanadalı bir firma tarafından geliştirilen mantar ilacı, ticari bitkilere arıları kullanarak vermek için ABD Çevre Koruma Ajansı’ndan onay aldı. Bu, ajansın bitkileri ilaçlamakta arıların kullanımına izin verdiği ilk ürün oldu.

Arılar ilaçlamada kullanılacak!

Toronto merkezli Bee Vectoring Technologies (BVT) tarafından yapılan çalışmalarda, mantar ilacının bazı meyvelerin veriminin arttırılmasına ve meyvelerin daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olabileceğine dair bazı sonuçlara ulaşıldı.

ABD Çevre Koruma Ajansı’ndan bir ilk!

Bunun üzerine firma, söz konusu mantar ilacını ticari bitkilere arılarla vermek için izin almak üzere ABD Çevre Koruma Ajansı’na (EPA) başvurdu. Başvuruyu kabul eden Ajans, ilk kez arılar aracılığıyla kullanım için bir ürüne onay verdi.

BVT’nin organik CR-7 mantar ilacı, çilek, yaban mersini, elma, ayçiçeği ve domates gibi ürünlerde, gri bir küfün meyve üzerinde büyümesine neden olan botrytis mantarıyla savaşmasına yardımcı oluyor.

Mantar ilacı nasıl kullanılacak?

Toz şeklindeki mantar ilacı, ticari olarak yetiştirilen arıların kovanlarının dışındaki tepsilere yerleştirilecek. Arıların kovanı terk ederken ayaklarına yapışan toz, arılar bir bitkiye konduğunda, mantar ilacı bitkiye düşecek. Söz konusu uygulama, arılara zarar vermediği gibi, mantar ilacının, ilaçlamadan daha etkili olarak hedef bitkilere ulaşmasını sağlayacak.

BVT’nin arı dağıtım sistemi, çiftçiler tarafından kivi gibi bitkilerde el tozlaşmasının yerini alacak şekilde tozlaşma için de kullanılabilecek. Böylece çiftçiler, tozlaşma için ihtiyaç duyulan, ancak meyve vermeyen erkek bitkiler yerine bahçelerine tamamen dişi bitkiler dikebilecekler. Kovanların çıkışına yerleştirilecek tepsilere erkek polenleri konulması, arıların bitkide mantarın gelişmesini engellediği gibi bitkileri döllemelerini de sağlayacak.

Firmanın ticari olarak kullanma onayı aldığı sistem, ilaçlamadan daha sürdürülebilir olarak nitelendiriliyor. İlaçlama için su kullanılmadığı gibi ilacın kullanımı için herhangi bir makine de gerekmeyecek. Bitkilerde zararlılara karşı kullanılan ilaç kalıntısı olmayacak, toprak ve suyun kirlenmesi de önlenecek. Uygulamanın başarılı olması halinde diğer bitki ilaçları dağıtmak için arıları kullanmak da mümkün olabilecek.

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2019, 10:18

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER