G7: 2030'ların ortalarına kadar kömürden elektrik üretimi aşamalı olarak duracak

G7 ülkeleri, İtalya'da yapılan Çevre, Enerji ve İklim zirvesinde 2030'ların ilk yarısında kömür enerjisini sona erdirmeyi kabul etti. Önde gelen sanayileşmiş yedi ülkenin (G7) enerji ve çevre bakanları, ilk kez açık bir şekilde kömürden elektrik üretimini aşamalı olarak durdurma taahhüdünde bulundu. Çevre, Enerji ve İklim Zirvesi, Torino'daki Venaria Sarayı'nda sona erdi. Zirvede yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği, kirlilik, enerji krizi ve biyoçeşitlilik değerlendirildi. İki günlük konferansın sonuç bildirisinde, G7 ülkeleri, “enerji sistemlerimizdeki mevcut azalmamış kömür enerjisi üretimini 2030'ların ilk yarısında veya 1,5° C sıcaklık artışı sınırının ulaşılabileceği bir zaman çizelgesinde aşamalı olarak kaldırmayı” kabul ettiklerini duyurdu. Bildiri, geçen yıl Dubai'de düzenlenen COP 28 konferansında ülkelerin verdiği taahhütlere bir zaman çizelgesi koydu.

G7: 2030'ların ortalarına kadar kömürden elektrik üretimi aşamalı olarak duracak

Önde gelen sanayileşmiş yedi ülkenin (G7) enerji ve çevre bakanları, ilk kez açık bir şekilde kömürden elektrik üretimini aşamalı olarak durdurma taahhüdünde bulundu. 

Çevre, Enerji ve İklim Zirvesi, Torino'daki Venaria Sarayı'nda sona erdi.

Zirvede yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği, kirlilik, enerji krizi ve biyoçeşitlilik değerlendirildi. 

İki günlük konferansın sonuç bildirisinde, G7 ülkeleri, “enerji sistemlerimizdeki mevcut azalmamış kömür enerjisi üretimini 2030'ların ilk yarısında veya 1,5° C sıcaklık artışı sınırının ulaşılabileceği bir zaman çizelgesinde aşamalı olarak kaldırmayı” kabul ettiklerini duyurdu. 

Bildiri, geçen yıl Dubai'de düzenlenen COP 28 konferansında ülkelerin verdiği taahhütlere bir zaman çizelgesi koydu.

İtalya'nın çevre ve enerji güvenliği bakanı Gilberto Picchetto Fratin, “en fazla emisyonun kaynağı” olan kömürün hedef alınmasının önemini vurguladı. Picchetto Fratin, “İlk kez bir yol ve bir hedef belirtiliyor” dedi.

"Japonya'nın kömürden çıkışı için yapıldı"

Çevreci kampanyacılar bu taahhüdün, Uluslararası Enerji Ajansı tarafından önerilen 2035 yılına kadar G7 ülkelerinin enerji sektörlerini karbonsuzlaştırma hedefinin gerisinde kaldığını bildirdi. 

Fosil Yakıtların Ötesinde (Beyond Fossils Fuel) zirvede verilen taahhüdü muğlak olarak nitelendirdi; bunun Japonya'dan kömürden çıkış taahhüdünü almak için” yapıldığını kaydetti. 

Japonya, kömürden çıkış tarihi olmayan tek G7 ülkesi. 

Japonya Ekonomi Bakanı Ken Saito, “Temiz enerjiye geçiş düzenli olmalı. Bu açıdan dengeli bir anlaşmaya vardık.” dedi. 

E3G'nin Kömürden Temizliğe program lideri Pieter de Pous, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'nın kömürü en geç 2030'da aşamalı olarak terk etmeyi taahhüt ettiklerini, ABD ve Almanya'nın ise bu tarihe doğru önemli adımlar attıklarını belirtti.

Admin

YORUM EKLE