Küresel borsalardaki yeni tehdit yeşil balon

İklim değişikliğine odaklanan yatırımlar birçok borsa uzmanı için geleceğin yatırımı olarak gözüküyor. Ancak bu tip yatırımlardaki yığılma yeşil balon piyasası riskini de beraberinde getiriyor

Küresel borsalardaki yeni tehdit yeşil balon

İklim dostu yatırımlara olan coşkunun yükselmesiyle analistler yeşil yatırımlardaki artan likiditenin çevre dostu şirketlerdeki değerlemeleri balon seviyesine çıkardığından endişe ettiklerini belirtiyorlar.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock'un CEO’su Larry Fink, geçen ay piyasanın sürdürülebilir yatırımlara yönelik yapısal bir değişimden geçtiğini açıklamıştı. Morningstar'ın verilerine göre, çevresel, sosyal ve yönetişim ilkeleriyle bağlantılı küresel fonlar (ESG fonları) geçen yıl yaklaşık 350 milyar dolar yatırım alırken, bu rakam 2019'da 165 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Bu yatırımın yeşil kısmı, tüketici talebindeki büyük bir değişiklikle teşvik edildi. BloombergNEF verileri, şirketlerin, hükümetlerin ve hane halkının 2020'de yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlara 500 milyar dolardan fazla harcadığını gösteriyor.

Ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltma taahhüdüyle, ESG meraklıları yeşil yatırımların daha da yükselmesini bekliyor. Ancak Financial Times’ın haberine göre bazı yöneticiler ve analistler sürdürülebilirlik bağlantılı hisse senetlerinin aşırı ısınmaya başladığını düşünüyor. Petrol şirketi Total'in CEO’su yenilenebilir enerji sektöründeki "çılgın" değerlemeler konusunda uyardı.

Bloomberg verilerine göre, 30 şirketin hisse fiyatını takip eden S&P Global Clean Energy Endeksi şirketlerinin toplam değeri son bir yılda neredeyse iki katına çıktı ve şirketler beklenen kârının (PE) 41 katı oranında değerleme sağladı. Buna karşın, ABD'nin en büyük hisse senetleri son bir yılda yaklaşık yüzde 16 arttı ve ileriye dönük kazancın 23 katı değerleniyor.

Morgan Stanley'nin yakın tarihli bir makalesi, "yeşil" hisse senetleri sepetinin PE katlarının 2020'ye göre ortalama 24 puan arttığını ve sektörün emsalleri için bu ortalamanın iki puan olduğunu ortaya koydu.

Baş döndürücü ralliye örnek olabilecek hisselerden biri SunPower. Şubat ayında kazancının bir kısmını bırakmadan önce hisse senedinin fiyatında 2020'nin sonlarında ve 2021'in başlarına kadar olağanüstü yükselişler gözlemlenmişti.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER