Son 30 Yılda Afet Kaynaklı Tarımsal Ürün Zararı 3,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM’nin yeni raporuna göre, son 30 yılda yaşanan afetler nedeniyle yaklaşık 3,8 trilyon dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü kaybedildi. Raporda, toplam en fazla ekonomik kaybı yaşayan bölgenin Asya olduğu; Asya’yı Afrika, Avrupa ve Amerika’nın izlediği aktarıldı.

Son 30 Yılda Afet Kaynaklı Tarımsal Ürün Zararı 3,8 Trilyon Dolara Ulaştı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Afetlerin Tarım ve Gıda Güvenliği Üzerindeki Etkisi başlığıyla bir rapor yayımladı. Raporda, yaşanan felaketlerin tarımsal üretime etkileri değerlendirildi. Rapora göre, son 30 yılda meydana gelen afetler nedeniyle tahmini olarak 3,8 trilyon dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü kaybedildi. Bunun, yıllık ortalama 123 milyar dolara veya yıllık küresel tarımsal gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) %5’i olan bir kayba karşılık geldiği ifade edildi.

Raporda, son 30 yılda, tahıl kaybının yıllık ortalama 69 milyon ton düzeyinde olduğu, bu sayının, Fransa’nın 2021’deki tüm tahıl üretimine karşılık geldiği belirtildi. Bu sayıyı, yıllık ortalama 40 milyon ton kayıpla meyve, sebze ve şeker ürünlerinin takip ettiği; et, süt, yumurta gibi hayvancılık ürünlerinde ise yıl başına ortalama kaybın 16 milyon ton olduğu aktarıldı.

En Fazla Ekonomik Kayıp Asya’da

Raporda, toplam en fazla ekonomik kaybı yaşayan bölge olarak Asya öne çıktı. Asya’yı Afrika, Avrupa ve Amerika takip etti. Ayrıca, balıkçılık, su ürünleri ve ormancılık gibi alt sektörlerdeki zararlara ilişkin sistematik verilerin mevcut olması halinde belirtilen rakamın daha yüksek olabileceği de kaydedildi.

FAO Genel Direktörü Çü Dongyü, tarımın, doğal kaynaklara ve iklim koşullarına derin bağımlılığı nedeniyle felaket riskine en yüksek düzeyde maruz kalan ve en savunmasız sektörlerden biri olduğunu ifade etti.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER