BM İklim Şefi: “Saklanacak Bir Yer Yok, Engelleri Aşın”

BM iklim şefi Stiell, müzakerecilere, COP28 sonuç metni önündeki “taktiksel engelleri” ortadan kaldırmaları yönünde çağrı yaptı.

BM İklim Şefi: “Saklanacak Bir Yer Yok, Engelleri Aşın”

Pazartesi sabahı bir basın toplantısı düzenleyen BM iklim şefi Simon Stiell, müzakerecilerin Dubai’de önümüzdeki 24 saatte yeni bir sayfa açmak için bir şansı olduğunu söyledi. Stiell, “Yüksek iklim hedefleri daha fazla iş, güçlü ekonomi ve daha sağlıklı bir gezegen vadediyor. Kapımızdaki iklim felaketlerini önlemek ve milyonlarca insanı korumak için buna ihtiyacımız var” dedi.

BM iklim şefi ülkelerin müzakere ekiplerine de bir mesaj gönderdi ve COP28 zirvesinde iklim değişikliğiyle mücadele konusunda anlaşmaya varmak için “taktiksel engelleri” ortadan kaldırmaya çağırdı.

Dünyanın müzakereleri takip ettiğini belirten Stiell, “Saklanacak bir yer yok. Müzakereciler hedefe ulaşırken ufak adımlar atmamalı. Güçlü hedeflere giden yoldaki her geri adım milyonlarca hayata mâl olacak” diye ekledi.

“Yenilenebilir enerji devrimi gerçekleştirmek için fosil yakıtlara olan bağımlılığı geride bırakmamız gerekiyor” derken şöyle devam etti: “Finans, iklim eylemini her cephede büyütmenin temel taşı olmalı.

Şu anda iki konuyu görüşmek üzere buradayız. Birincisi, azaltım konusundaki hedefimiz ne kadar yüksek; ve ikincisi, bu geçişi uygun destek araçlarıyla güçlendirmeye istekli miyiz?”

Stiell, BM açısından her iki tarafta da en yüksek düzeyde hedefin mümkün olduğunu söyledi ve “Ancak hedeflerimizden birinde aksama olursa, bu her ikisinde de başarıya ulaşma becerimizi olumsuz yönde etkiler” dedi.

11 gün süren müzakerelerin ardından tüm gözler yarına çevrildi. İklim aktivistleri, fosil yakıtlardan aşamalı çıkış konusunda bir ilerleme kaydedilmesini umarken, bunun kaçınılmaz olduğunu ifade ediyorlar.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER