İsviçre’de inek sürüsü yerini yulaf tarlasına bırakıyor

Alpler’deki dev inek çiftlikleri son dönemde yulaf tarlalarına dönüşüyor, her geçen gün daha fazla çiftçi değişime gidiyor. Ülkenin 2022 tarım politikasında bu yönde değişiklikler gerçekleştiriliyor.

İsviçre’de inek sürüsü yerini yulaf tarlasına bırakıyor

Alpler'deki dev süt çiftlikleri dönüşüyor, artık inek yerine yulaf sütü üretiliyor. Düşük süt fiyatları, hayvansal süte daha az talep, vegan ve bitkisel beslenme eğilimi, iklim değişiklikleri ve hayvanların sömürülmesine karşı çalışmalar bu dönüşümde büyük rol oynuyor.

ORGANİK ÜRÜN TERCİH EDİLİYOR

Sağım yerine hasat toplamaya başlayan çiftçiler, organik yulaf sütlerine hemen müşteri buluyor ve büyük marketler zincirleri ile de anlaşmalar yapıyor. Sadece talep değil, İsviçre'nin 2022 tarım politikasında da bu yönde değişiklikler var. Geleneksel çiftçilerin lobisine rağmen yenilikçi çiftçilerin daha dayanıklı sebze ve meyveleri üretme çabaları, organik ürünlere ağırlık verilmesiyle hayvancılığın modası eskiyor.

2000 yılında kişi başı inek sütü tüketimi 84 litre iken, 2019'da bu rakam 50 litreye geriledi. Yeni moda yulaf tarlalarının bir diğer özelliği de hayvansal gübrelerin kullanılmaması. Şimdiye kadar 41 büyük çiftlik dönüşümü gerçekleştirdi. Günde iki çiftçinin, hayvansal sütten vazgeçtiği belirlendi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER