Dünyanın en büyük buzulu koptu!

Üç yıl önce Antartika buz tabakasından kopan dev bir buz dağı endişe yaratıyor. Buzdağı Güney Amerika'nın en güney ucu açıklarındaki Güney Georgia Adası'yla çarpışma rotasında.

Dünyanın en büyük buzulu koptu!

İklim değişikliği dev buzulu Antartika bu tabakasından kopardı. A68A adı verilen buzdağının, 2017'de Antartika'daki buz tabakasından koptuğunda 6 bin kilometrekare olan yüzölçümü 4 bin 200 kilometrekareye düştü. Yani buzdağı son 3 yılda bin 800 kilometre kare eridi. Bu durum İngiliz nakliye uçağından çekilen görüntülerle tespit edildi.

Bu haliyle bile dünyanın kayıtlı en büyük buzdağı olma özelliğini koruyan A68A, Güney Amerika'nın en güney ucu açıklarındaki Güney Georgia Adası'yla çarpışma rotasında. Yani buzulun kendisi büyüklüğündeki adayla çarpışma ihtimali var. Bilim insanları olası bir çarpışmanın insanların yaşamadığı adadaki vahşi hayatı bitirebileceğini belirtiyor.

Buzdağı, adanın çevresindeki okyanus tabanında bulunan resif, sünger ve plankton sistemlerini yok edebilir. Aynı zamanda adanın kıyılarına ulaşması halinde de adadaki 2 milyondan fazla fok balığı ve penguenin beslenme yollarını kapatma ihtimali bulunuyor.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER