Balıklar mikroplastik yiyor, biz de balıkları!

Türkiye denizlerinde yapılan kirlilik araştırması acı bir gerçeği ortaya çıkardı. Araştırmayı Rize'de bulunan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi yürüttü.

Balıklar mikroplastik yiyor, biz de balıkları!

Fakülte bünyesinde görev yapan Mikroplastik Araştırma Grubu'nun yaptığı araştırmada denizlerde 5 milimetreden küçük plastiklerin varlığı araştırıldı. Kıyı bölgelerdeki deniz suyu ve nehir ağızlarından alınan örnekler incelendi. Alınan örneklere bu su kaynaklarındaki mikroplastiklerin dağılımı ve oranı gözlendi. Deniz besin zincirine olumsuz etkileri bulunan bu mikroplastiklerin muhtemel kaynakları belirlenmeye çalışıldı.

"Balıklar plankton zannederek plastikleri yiyor"

Araştırmanın sonuçlarına göre Karadeniz'de bulunan mikroplastik oranının kilometrekare başına 1 milyondan fazla olduğu kaydedildi. Bu mikroplastiklerin hamsi, mezgit ve palamut gibi balık türleri tarafından yutularak balıkların ölümüne neden olduğu aktarıldı. Denize atılan ya da nehirler vasıtasıyla denizlere karışan plastiklerin zamanla denizde ufalandığını kaydeden Doç. Dr. Ülgen Aytan, oluşan mikroplastiklerin denizlerde yaşayan canlılara zarar verdiğini aktardı. Planktonlarla beslenen canlıların bu mikroplastikleri yutarak öldüklerini dile getiren Aytan, bunun balıkçılığa da ciddi zararlar verdiğini söyledi.

Kilometrekare başına 1 milyondan fazla!

Gelinen noktada denizlerde mikroplastik olmayan bölge kalmadığını aktaran Doç. Dr. Ülgen Aytan, küresel anlamda büyük bir soruna dönüşen plastik kirlilik oranının bazı denizlerde haddinden fazla arttığını kaydetti. Mikroplastiklerin canlı yaşama zararları kapsamında Marmara'daki 12 ve Karadeniz'deki 7 balık türünü incelediklerini söyledi. İstavrit, mezgit ve palamut gibi balıklarda farklı oranlarda mikroplastiklere rastladıklarını kaydeden Aytan, Karadeniz'deki mikroplastik oranının kilometrekare başına 1 milyondan fazla olduğuna vurgu yaptı. Karadeniz'e birçok nehrin de karıştığını hatırlatan Aytan, toplamda 22 ülkenin drenaj alanını oluşturan Karadeniz'deki kirliliğin yıllar geçtikçe katlanarak arttığını belirtti. Deniz kenarlarına yapılan dolgu alanları ve hafriyat boşaltım alanlarının bu kirlilikte büyük payının olduğunu belirten Doç. Dr. Ülgen Aytan, plastiklerin rüzgarlar yoluyla da denizlere karışabildiğini aktardı.

 

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER