Yeşil kalkınma dönemi başlıyor

Şûra kapsamında düzenlenecek panellerde yeşil mutabakat ve sanayide dönüşüm, yerelde iklim eyleminin güçlendirilmesi, yeşil politika, Paris İklim Anlaşması ve iklim rejiminde uluslararası süreç gibi konular masaya yatırılacak.

Yeşil kalkınma dönemi başlıyor

İklim değişikliği ile mücadelenin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi ve bu konuda Türkiye'nin yol haritasının oluşturulması için düzenlenen "İklim Şûrası" bugün Konya'da başlıyor.  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca düzenlenen 5 gün sürecek  Şûra'da, kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, iş dünyası, uluslararası kuruluşlar, özel sektör ve STK temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binin üzerinde katılımcıyla toplantılar gerçekleştirilecek. Şûra'da enerji, sanayi, ulaştırma, tarım, atık alanlarında, binalarda sera gazı azaltımı, yeşil finansman ve karbon fiyatlama, iklim değişikliğine uyum, yerel yönetimler, göç, adil geçiş, diğer sosyal politikalar ile bilim ve teknoloji konuları detaylı bir şekilde ele alınacak.

Tüm üniversiteleri temsil eden 'iklim elçileri' Bakanlık, İklim Değişikliği Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler iş birliğinde düzenlenen çevrim içi toplantılarda bir araya gelerek mesajlarını oluşturmak üzere fikir alışverişinde bulundu. İklim değişikliğinin etkilerini azaltma, doğal kaynakların korunması, iklim krizi karşısında daha iyi bir gelecek için acil ve etkili adımlar atma, yeşil kalkınma hedefi doğrultusunda oluşacak yeni uzmanlık alanlarına dair kendi mesajlarını oluşturan gençler; hazırladıkları 13 maddeden oluşan Gençlik Bildirgesi'ni Şûra'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a sunacak.

7 BAŞLIKTA PANEL

Şûra boyunca, uzman isimlerin katılımıyla 7 ayrı başlıkta paneller düzenlenecek. Panellerde yeşil mutabakat ve sanayide dönüşüm, uluslararası finansman, yerelde iklim eyleminin güçlendirilmesi, yeşil politika, Paris İklim Anlaşması ve iklim rejiminde uluslararası süreç, bilim ve teknoloji, sanatta ve medyada iklim konuları konuşulacak.

Şûra’nın sonuç bildirgesinde, Türkiye'nin 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefleri doğrultusundaki yol haritası açıklanacak.

YERELDEN KÜRESELE İKLİM SEFERBERLİĞİ

Bakan Murat Kurum, Konya’da yeşil kalkınma devriminin önemli bir adımının atılacağını belirtti. Kurum, “Türkiye’nin elleri; dünyamız ve cennet vatanımız için, milletimizin geleceği, çocuklarımızın yarınları için, İklim Şûrası’nda birleşiyor. Hep birlikte; yerelden küresele iklim seferberliği diyoruz. Yeşil Kalkınma Devrimiyle; ‘Büyük ve Güçlü Türkiye’ diyoruz”dedi

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER