Tsunamiye yakalanan tankerden sızan petrol Peru sahillerine vurdu

Tonga'daki yanardağ patlamasının yol açtığı dev dalgalar Peru'da bir gemiden petrol sızıntısına neden oldu

Tsunamiye yakalanan tankerden sızan petrol Peru sahillerine vurdu

Peru'nun merkez sahili ve iki kumsalı, ada ülkesi Tonga'da 15 Ocak'ta meydana gelen yanardağ patlamasının yol açtığı dev dalgalara yakalanan bir tankerden sızan petrolle kaplandı.

Sızan petrol nedeniyle sahil şeridinin en az iki kilometrelik alanı siyaha bürünürken Peru Çevre Bakanı Ruben Ramirez, Ventanilla sahil bölgesindeki alanın temizlenmeye çalışıldığını bildirdi.

Sahildeki birçok canlı türü zarar görürken sızıntının ardından deniz yüzeyinde kalın bir siyah tabaka oluştu; çevreciler bölgeye akın etti.

Bakanlık sızıntının, İspanyol şirketi Repsol'a ait La Pampilla rafinerisine tedarik sağlamak için burada bulunan gemiden ham petrolün boşaltılması işlemi sırasında meydana geldiğini aktardı.

Yanardağ patlaması sonrası Peru'da 80 liman kapatıldı

Avustralya'nın doğusundaki ada ülkesi Tonga'da, 15 Ocak'ta yaşanan volkan patlaması sonrası Peru kıyılarında dalga boylarının yükselmesi nedeniyle en az 80 liman kapatıldı.

Tsunaminin sonucu olarak kıyı bölgelerinde anormal dalgalar görüldüğünü belirten yetkililer, önlem alındığını açıkladı.

Peru Ulusal Sivil Savunma Enstitüsü (Indeci), dev dalgaların devam ettiğini bildirerek, ülkenin kuzey, güney ve orta bölgesinde yer alan 80 limanın geçici olarak kapatıldığını duyurdu.

Deniz kenarında yaşayan halka sahilden uzak durulması çağrısında bulunan yetkililer, balıkçılık, spor ve eğlence amaçlı faaliyetlerin de askıya alındığını hatırlattı.

Tonga'daki yanardağ patlamasının ardından ABD, Kanada ve Şili için tsunami uyarısı verilmişti.

AP

Yetkililer, 16 Ocak'ta ülkenin kuzeyindeki Lambayeque plajında 2 kişinin yüksek dalgalar nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Indeci ve Peru Maden Bakanlığı tarafından oluşturulan acil durum merkezi, Ventanilla'da yüksek gelgitlerin kaydedildiği uyarısında bulunarak rafinerideki ham petrol boşaltma sürecini ileri bir tarihe erteledi.

Bakan Ramirez basına yaptığı açıklamada, "Talihsiz bir durum. Kıyı bölgesi üzerinde ciddi bir etki olduğunu görüyoruz. Başlangıçta iki buçuk kilometrelik alanda hasar bildirilmişti, ama şimdi iki sahili de etkilediğini görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER