Çeşme Çevre Platformu eyleme hazırlanıyor

Çeşme Çevre Platformu, Paşalimanı Koyu’nun Dr. Halis Temel Vakfı tarafından açık artırma usulü ile satışa çıkarılmasına ilişkin eyleme hazırlanıyor.

Çeşme Çevre Platformu eyleme hazırlanıyor

Çeşme Çevre Platformu Başkanı Ahmet Güler, Paşalimanı Koyu’nun Dr. Halis Temel Vakfı tarafından açık artırma usulü ile satışa çıkarılmasına ilişkin 26 Mart 2022 saat 12.00'da eyleme çıkacaklarını açıkladı. 

Paşalimanı sahilinden başlayacak eylem için çağrı yapan Güler, “Yapılaşmayla birlikte sirkülasyonun artmasıyla daha da kirlenmesine yol açılacaktır. Biz Paşalimanı Platformu ve Çeşme-Güzelbahçe-Urla-Karaburun-Seferihisar Çevre Platformu olarak muhteşem bir doğaya sahip olan bu bölgenin satışına karşıyız, alıcıları da uyarıyoruz. Kendilerine burayı satın almamalarını, satan vakfın ihalesine girmemelerini tavsiye ediyoruz. Dr. Halis Temel’in emeğine ve hatırasına sahip çıkıyoruz” ifadelerini kullandı. 

'ALTIN TEPSİDE SUNULACAK'

Güler, “Dr. Halis Temel, Paşalimanı Koyu’na  1955 yılında bir merkep sırtında ayak bastı. Parça parça satın aldığı arazilerle koyu zaman içinde çevrenin doğal örtüsü olan maki ve kayalara müdahale etmeden ağaçlandırdı.  50.000’den fazla fıstık çamı, ardıç, palmiye, sakız ve okaliptus yetiştiren Temel, Paşalimanı’nı bir doğal cennete çevirdi.  Temel, yarattığı doğaya, ölümünden sonra da sahip çıkmak amacıyla, bir vakıf kurdu, mal varlığını bu vakfa bağışladı. Geçen yıllar içinde bu arazi, Vakıf ve mirasçılar arasında satış bedeli ve hukuki pay ile ilgili olarak ihtilaf konusu oldu.  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak belirlenmiş olmasına rağmen Vakıf, satış işlemlerini başlattı. 07.03.2022 tarihinde yapılan ilk ihaleye sadece 1 “inşaat” firması talip olduğu için, ikinci ihale 28.03.2022 tarihine ertelendi.  Arazinin satılması durumunda, vakıf gelir paydaşları, başta Kızılay olmak üzere, diğerleri de önemli bir gelir elde etmeyecekler. Burası, betonlaşma ve doğa tahribatı yaparak rant elde etmek isteyen “inşaat” firmalarına altın tepside sunulmuş olacak” açıklamasında bulundu.

‘KİRLENMESİNE YOL AÇACAK’

“Paşalimanı Koyu, kanalizasyon sistemi olmayan şu anda bile kirlenmeye başlamış küçük bir koydur” ifadelerini kullanan Güler, “Yapılaşmayla birlikte sirkülasyonun artmasıyla daha da kirlenmesine yol açılacaktır. Biz Paşalimanı Platformu ve Çeşme-Güzelbahçe-Urla-Karaburun-Seferihisar Çevre Platformu olarak muhteşem bir doğaya sahip olan bu bölgenin satışına karşıyız, alıcıları da uyarıyoruz.  Burada yapacakları her türlü betonlaşmaya karşı çıkacağız, çevreyi tahrip etmelerine karşı hukuk çerçevesinde sürekli karşılarında olacağız. Kendilerine burayı satın almamalarını, satan vakfın ihalesine girmemelerini tavsiye ediyoruz. Dr. Halis Temel’in emeğine ve hatırasına sahip çıkıyoruz” açıklamasında bulundu. 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER