STK’lardan Sigorta CEO’larına: Fosil Yakıt Projelerini Sigortalamayı Bırakın

Bir grup iklim aktivisti, 30 sigorta şirketinin CEO’sunu, BM bilim insanlarının sert iklim uyarısı sonrasında yeni fosil yakıt projelerini sigortalamayı “derhal” durdurmaya çağırdı.

STK’lardan Sigorta CEO’larına: Fosil Yakıt Projelerini Sigortalamayı Bırakın

Aktivistlerden oluşan küresel bir konsorsiyum olan Geleceğimizi Sigortalayın, 21 Mart tarihli mektubu Munich Re, Zurich Sigorta ve AXA gibi şirketlere gönderdiğini söyledi. Mektupta fosil yakıt projelerinin sigortalanmasının derhal sonlandırılması talep edildi.

Aralarında STK’ların da yer aldığı 23 iklim grubu tarafından imzalanan altı sayfalık mektupta, sigorta sektörünün dünyanın küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlama hedefine ulaşmak için yeterince çaba göstermediği belirtildi.

Diğer talepler arasında, hedefle uyumlu olmayan yeni fosil yakıt müşterileri için sigortanın durdurulması ve Temmuz 2023’e kadar sigortalı emisyonları azaltmak için bağlayıcı hedeflerin benimsenmesi yer alıyor.

“Sigortacılar, toplumun risk yöneticileri olarak, hareket etme konusunda özel bir sorumluluğa ve değişimi yönlendirme gücüne sahip. Sigorta olmadan çoğu yeni fosil yakıt projesi devam edemez, mevcut olanlar çalışmaya devam edemez” denildi.

Mektup, bilim insanlarının yaptığı yeni bir değerlendirmenin iklim değişikliğiyle mücadelede kaybedecek çok az zamanı olduğunu söylemesinin ve zengin ülkeleri emisyonları bir an önce kesmeye çağıran BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in geçen haftaki uyarısının ardından geldi.

Bazı sigortacılar, kirletici endüstrileri işlerinden dışlamak için sigortalama ve yatırım politikalarını sıkılaştırırken, en katı politikalar petrol ve gaz yerine öncelikle kömüre odaklandı.

Mektupta, “Politika ve standartlardaki çok sayıda boşluk, sigorta şirketlerinin fosil yakıt üretiminin genişletilmesine izin veriyor” denildi.

The Sunrise Project’te mektubun yazarlarından biri olan Peter Bosshard, ABD’li sigorta şirketlerinde iklimle ilgili kararların halihazırda gündemde olduğunu ve daha fazlasının yürülüğe sokulabileceğini söyledi.

ABD’li sigorta şirketleri Chubb, the Hartford ve Travellers yaklaşan yıllık genel kurul toplantılarında iklim odaklı hissedar kararlarıyla karşı karşıya kalan şirketler arasında yer alıyor.

Bosshard, “Gelecek yıl Japon sigortacılara karşı harekete geçmeyi planlıyoruz. Ciddi bir şekilde eyleme geçmezlerse Avrupalı ​​sigortacılara karşı da harekete geçeceğiz” dedi.

Ne Munich Re ne de Zurich Sigorta, mektupla ilgili sorulara yanıt vermedi ancak her ikisi de STK’larla düzenli iletişim halinde olduklarını söyledi.

Munich Re, net sıfır karbon emisyonu yolunda “devam eden bir süreç içinde” olduğunu söyledi. Zurich Sigorta, fosil yakıt endüstrisi için “önemli bir sigorta sağlayıcısı olmadığını” ve pazar payını düşürdüğünü, bu eğilimin devam etmesini beklediğini söyledi. AXA ise, yorum talebine yanıt vermedi.

Bazı endüstri yöneticileri, çevreyi kirleten endüstrilerle bağlarını çok çabuk koparırlarsa işsizliğin artacağını ve aktivistlerin dönüşüm yerine faaliyetleri durdurmaya fazla odaklandıklarını iddia ettiler.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER