Çin 2023 için Daha Fazla Sel ve Sıcak Hava Dalgası Uyarısında Bulundu

Çin Meteoroloji İdaresi, iklim krizi bağlantılı aşırı hava olaylarının bu yıl daha şiddetli ve sık olabileceğine dair uyarı yaptı.

Çin 2023 için Daha Fazla Sel ve Sıcak Hava Dalgası Uyarısında Bulundu

Çin Meteoroloji İdaresi, geçen yaz rekor kıran sıcaklıklar ve uzun bir kuraklığın ülkenin elektrik kaynaklarını mahvetmesi ve hasadı aksatmasının ardından bölgesel yetkilileri bu yıl daha da şiddetli aşırı hava koşullarına hazırlanmaları konusunda uyardı.

Çin Meteoroloji İdaresi sözcüsü Song Shanyun, Çin’in güney bölgelerinin daha kalıcı yüksek sıcaklıklara hazırlanmaları ve yazın talebi karşılamak için enerji kaynaklarını hazırlamaları gerektiğini söyledi. Kuzey bölgelerini ise şiddetli seller için uyardı.

Song, “Şu anda küresel ısınma hızlanıyor ve iklim değişikliğinin etkisi altında, iklim sistemi giderek istikrarsız hale geliyor” dedi.

Çin, geçen Haziran ayında 70 günden fazla süren, mahsullere zarar veren, gölleri ve rezervuarları kurutan ve Yangtze nehri havzasında yıkıcı orman yangınlarına neden olan bir sıcak hava dalgasıyla sarsıldı.

Ağustos ayında, 267 kadar meteoroloji istasyonu bugüne kadarki en yüksek sıcaklıklarını kaydetti. Sichuan ve Chongqing’in güneybatı bölgelerindeki yağış miktarındaki keskin düşüş de hidroelektrik tesislerini üretimi kesmeye zorladı. Yerel endüstriler operasyonları kısıtlamak zorunda kaldı ve doğu kıyısına elektrik dağıtımları da etkilendi.

The Straits Times muhabiri Danson Cheong, Sichuan’ın ana şehri Chongqing’de ayakkabı tabanlarının sıcakta eridiğini söylerken, Sohu bir üzüm tarlasının sıcakta kuruyup kuru üzüm olduğunu bildirdi.

Hükümetten uzman Jia Xiaolong, 2022’nin tamamı boyunca Çin’deki ortalama sıcaklıkların genel ortalamanın 0,62 derece üzerinde 10,5 dereceye ulaştığını ve ortalama sıcaklıkların ilkbahar, yaz ve sonbaharda kaydedilen en yüksek seviyede olduğunu söyledi.

Geçen yıl, Çin’deki ortalama yağış miktarının normalden %5 daha düşük olduğunu sözlerine ekledi.

Kampanyacılar ise, geçen yılki sıcak hava dalgasının,  iklim değişikliğinin tehlikeleri konusunda halkın farkındalığını artırdığını söyledi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER