Bolu'da fabrika başına 12 bin lira çevre cezası !

Bolu'nun Gerede ilçesinden Karabük’ün Eskipazar ilçesine kadar uzanan Gerede Çayı’ndaki kirlilik ve balık ölümlerine sebep olduğu iddia edilen Gerede Deri Sanayi Bölgesi’ndeki 30 deri fabrikasına Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından toplam 360 bin TL ceza kesildi.

Bolu'da fabrika başına 12 bin lira çevre cezası !

Bolu'nun Gerede ilçesinden Karabük’ün Eskipazar ilçesine kadar uzanan Gerede Çayı’nda son günlerde meydana gelen balık ölümleri büyük tepki çekti. Sudaki kirlilik, koku ve balık ölümleri nedeniyle çayın geçtiği 80 köyde yaşayan vatandaşlardan bazıları duruma isyan etti. Köyde yaşayan vatandaşlar çayın yaydığı koku ve sudaki kirlilik sebebiyle hayvanları içme suyu ihtiyacını karşılayamadığı için tepki gösterdi.

120 fabrikadan 30’una toplam 360 bin ceza kesildi

Olayın ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü balık ölümleriyle ilgili inceleme başlattı. Müdürlük, balık ölümlerine ve çevre kirliliğine sebep olduğu iddia edilen Gerede Deri Sanayi Bölgesi’ndeki 120 fabrikadan 30’una ilk olarak toplam 360 bin TL ceza kesti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı görevliler de sudan numune aldı. Gerekli incelemelerin ardından sudaki kirliliğe ve balık ölümlerine neden olan fabrikalar hakkında yeniden cezai işlem uygulanacağı öğrenildi.

"Bu pislik bize Gerede’den geliyor"

Çayda gerçekleşen balık ölümleri ve çevreye yayılan kötü kokular sonrası çay çevresinde bulunan köylerde yaşayan vatandaşlar isyan etti. Çayın geçtiği Akçaşehir köyünde yaşayan Seher Yıldız, “Çayın yanına yaklaşamıyoruz. Hayvanlar da zarar görüyor. Çok rahatsızlık duyuyoruz. Köyün içinde su yok. Koku da oluyor. Balık ölümleri oluyor. Hiç balık kalmadı. Eşim önceden bir poşet balık getirirdi. Artık balık kalmadı. Tutulan balık da yenilmez. İlçede bulunan fabrika atıklarından kaynaklanıyormuş. Bu pislik bize Gerede’den geliyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2019, 22:27

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER