BM Genel Sekreteri’nden Yeni Mezunlara Çağrı: “İklime Zarar Verenler” için Çalışmayın

António Guterres, gençlerin yeteneklerini iklim kriziyle mücadele ederken kullanması gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri’nden Yeni Mezunlara Çağrı: “İklime Zarar Verenler” için Çalışmayın

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni üniversite mezunlarına, fosil yakıtların çıkarılmasını sağlayan “iklim sabotajcısı şirketler” ile kariyer planlamamalarını söyledi.

Guterres Salı günü ABD, New Jersey’deki Seton Hall Üniversitesi’nde binlerce mezuna hitap etti. BM Genel Sekreteri, “İklim değişikliğinin gezegensel acil durumunu ele almayı başaran nesil olmalısınız. Yaklaşan iklim felaketine dair çokça kanıta rağmen, hâlâ gezegenimizi öldüren kömür ve fosil yakıtlar için büyük fonlar ayırıyoruz. Fakat fosil yakıtlara yatırım yapmanın bir çıkmaz sokak olduğunu biliyoruz ve hiçbir yeşil badana bunu değiştiremez. Bu yüzden onları uyarmalıyız: Geleceğimizi tasfiye edenler için hesap verme sorumluluğu yolda” dedi.

Sözlerine, “Yeteneğiniz çok uluslu şirketlerden ve büyük finans kurumlarından talep görüyor. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok fırsatınız olacak. Size mesajım ise basit: İklim sabotajcıları için çalışmayın. Bizi yenilenebilir bir geleceğe yönlendirmek için yeteneklerinizi kullanın” diye devam eden Guterres, son aylarda iklim krizi konusunda giderek daha açık sözlü hale gelmişti. Nisan ayında dünya liderlerine fosil yakıtlara olan bağımlılığımızın dünyayı öldürdüğünü vurgulamıştı.

Ayrıca son zamanlarda iklim eylemleri sözleriyle uyuşmayan şirketlere ve hükümetlere de seslenmişti: “Basitçe söylemek gerekirse, yalan söylüyorlar ve sonuçları felaket olacak. Yeni fosil yakıt altyapısına yatırım yapmak ahlaki ve ekonomik bir çılgınlıktır.”

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER