Bir kıta gözümüzün önünde yok oluyor

Avustralya’da eylül ayından bu yana süren ve daha da sürecek gibi görünen yangınlar, kıtayı çöle çevirdi. Ülkeden gelen felaket görüntüleri dünyayı ayağa kaldırdı, ancak iklim krizi inkarcısı Başbakan ve muhalefet lideri hala yeni kömür madenleri açmanın peşinde.

Bir kıta gözümüzün önünde yok oluyor

Avustralya’da eylül ayında başlayan yangınlar, büyük felaket boyutlarına ulaştı. Şimdiden, İstanbul’un yüzölçümünün yaklaşık 12 katına denk gelen, 6 milyon hektarlık bir alan yok oldu, en az 24 kişi hayatını kaybetti, binlerce insan yerinden oldu, bir kısmı nesli tükenmekte olan 500 milyona yakın hayvan can verdi

Beşinci ay itibariyla 200’den fazla orman yangını halen hız kaybetmeden sürüyor ve ordudan destek istenmesine rağmen henüz herhangi iyi bir haber yok. Yeni Güney Galler’deki (New South Wales) yangınların hiçbir yavaşlama işareti göstermemesi nedeniyle – tehlike seviyesi, en yüksek nokta olan “felaket”e yükseltildi. Yaz mevsimine yeni giren ülkede, birçok bölgede  ortalama sıcaklık 40 derecenin üzerine çıktı. Yaz ilerledikçe ve sıcaklıkların daha da artmasıyla birlikte, yeni yangın dalgalarının başlamasından endişe ediliyor.

Kıtanın dört bir yanını saran yangınlarda, sadece doğu ve kuzeyde, yangının ortasında kalan bölgeler değil, ülkenin en büyük kentlerinden Melbourne ve Sdyney de dahil olmak üzere dış banliyölerdeki evler de zarar gördü. Sadece Yeni Güney Galler’de bin 365 evin yok olduğu belirtiliyor. Eyalet yetkilileri, önceki sabah, turistlerden hafta sonundan önce güney kıyısı boyunca uzanan 250 kilometrelik alanı bir an evvel terk etmelerini istemişti.

Atmosferi kaplayan duman, Sdyney ve başkent Canberra’da hava kalitesinin tehlikeli seviyenin 10 kat üzerine çıkmasına neden oldu. Başkent’te halktan evlerinden çıkmaması istendi. Dumanlar komşu ülke Yeni Zelanda’yı da kapladı, ülke semaları kızıla döndü; buzullar renk değiştirerek, sarıya ve kahverengiye döndü. Yangınlar yüzünden şu ana kadar en az 300 milyon ton karbondioksitin havaya karıştığı tahmin ediliyor.

Kötü hava şartları ve devasa boyutları nedeniyle kontrol altına alınamayan yangınlar, daha önce görülmemiş boyutlarda tahliye operasyonları yapılmasına da neden oldu. Bunlar arasında, Victoria eyaletine bağlı turistik kıyı kasabası Mallacoota’dan donanma yardımıyla kurtarılanların görüntüleri ve anlatımları, şimdiden krizin ikonik bir görüntüsü olarak hafızalara kazındı.

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2020, 22:23

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER