Bilim İnsanları Duyurdu: Mercan Resifleri Dördüncü Kez Ağardı

Avustralya’dan Kenya’ya ve Meksika’ya kadar uzanan kıyı şeridinde, dünyanın pek çok rengarenk mercan resifi hayaletimsi bir beyaza dönüştü. Bilim insanları bunun son 30 yıldaki dördüncü küresel ağarma olayı olduğunu duyurdu.

Bilim İnsanları Duyurdu: Mercan Resifleri Dördüncü Kez Ağardı

ABD’nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) ve Uluslararası Mercan Resifleri Girişimi tarafından mercan resiflerine ilişkin ortak açıklama yapıldı.

Açıklamada, Şubat 2023’ten beri yapılan gözlemler sonucunda 54 ülke ve bölgedeki mercan resiflerinin ağardığı kaydedildi. Bu gelişmenin dünya genelinde dördüncü ağarma vakası olduğu belirtildi.

Mercan ağarmasının, stres altındaki mercanların besin kaynakları olan ve onlara renklerini veren algleri dışarı atmasıyla meydana geldiği ifade edildi. Bu durumun şiddetli ve uzun süreli olması halinde mercanların ölebileceği aktarıldı.

Mercanların ağarmasının farklı bölgelerde zaman zaman meydana geldiği ancak küresel ölçekte ağarma ilan edilebilmesi için büyük okyanusların her birinde önemli ağarmanın belgelenmesi gerektiği kaydedildi.

NOAA Mercan Resifi Birimi Gözlem Koordinatörü Derek Manzello, “Okyanuslardaki resif alanlarının %54’ünden fazlası ağarma düzeyinde ısı stresi yaşıyor” derken şöyle devam etti: “Okyanuslar ısınmaya devam ettikçe mercan ağarması daha sık ve şiddetli hale geliyor” ifadesini kullandı.”

Bu yılki ağarma olayı gibi, 1998, 2010 ve 2014-2017’deki son üç olay da genellikle daha sıcak deniz sıcaklıklarına yol açan El Nino’ya denk geldi. Geçtiğimiz yıl deniz yüzeyi sıcaklıkları, El Nino’nun etkilerinin iklim değişikliğiyle birleşmesi nedeniyle 1979’dan bu yana tutulan rekorları alt üst etti.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER