Başkan Soyer'den Temiz Körfez ve Kentsel Dönüşüm Müjdesi!

Başkan Soyer, İzmirlilerin yıllardır beklediği temiz körfez projesi için tarih verdi ve “3 yıl sonra denize gireceğiz” dedi. İzmir'deki kentsel dönüşüm için önce Ege Mahallesi’ndeki kentsel dönüşümü kendilerinin başlatacağını sonra ihaleye çıkacaklarını söyledi.

Başkan Soyer'den Temiz Körfez ve Kentsel Dönüşüm Müjdesi!

HER GİTTİĞİM YERDE ÜRETİCİYE, ‘NE ÜRETİRSENİZ ALACAĞIM’ DİYORUM, TEK ŞART KOOPERATİF!
Soyer tarımda ilk aşamada gerçekleştirmek istediği 3 yeniliği açıklarken, “Girdi maliyetini aşağıya çekmek en temel yapmamız gereken şeydir. İkincisi mutlaka pazarlama kabiliyetini arttırmak. Üçüncüsü de; gerçekten kırsaldan kente göçü durdurmak. Bunlar üç temel önceliğimizdir. Girdi maliyetini aşağı çekerek üretimi teşvik etmek istiyoruz. Yurt dışından ithal ettiğiniz zaman vergiyi sıfırlayarak çok daha düşük fiyatla getirebiliyorsunuz ama buradaki üreticiye aynı fırsatı vermiyorsunuz. Böyle teşvikler yok. Bunu yerel yönetim olarak yapabiliriz. Yemde, gübrede yapabiliriz. Alım garantili üretim süreçleri olmalı. 2007-2019 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi 470 milyon TL’lik alım yapmış. Biz bu rakamı önümüzdeki 5 yıl için 1 milyar TL olarak hedefledik. Bu aslında iki misli gibi gözüküyor ama zamanı dikkate alırsanız 4 misli bir alım garantisi vermek demek. Her gittiğim yerde üreticiye söylüyorum ne üretirseniz ‘satın alacağım’ diyorum. Tek bir şartımız var kooperatif bünyesi altında bunu yapacaksınız” dedi. 

İMAMOĞLU VE YAVAŞ’LA ANLAŞTIK, İZMİR’İN ÜRETİCİSİ ANKARA VE İSTANBUL’DA PAZAR AÇACAK!
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile anlaşma yaptıklarını açıklayan Soyer, “Geçtiğimiz günlerde İstanbul ve Ankara başkanlarıyla birlikteydik ve anlaşma yaptık. Onların tüm semt pazarlarında İzmir’in üretici kooperatifleri bir pazar açacaklar. Lojistik desteği biz sağlayacağız, buradan gitmeleri için destek sağlayacağız. Biz sadece İzmir’in değil tüm Ege’nin kooperatiflerini ayaklandırmak istiyoruz. İstanbul’da 16 milyon, Ankara’da 5 milyonluk bir pazar var. Biz İzmir olarak yetişemeyiz. Biz aracısız, ürünlerini doğrudan doğruya tüketiciyle buluşturacağız” ifadelerini kullandı. 

BÜYÜKŞEHİR MÜLKİYETİNDEKİ ZEYTİNLİKLERİ TESPİT EDECEĞİZ
“Bir de yurt dışı meselesi var” diyerek sözlerini sürdüren Soyer markalaşma vurgusu yaptı. Soyer, “Özellikle İzmir tulumu var ama sadece onunla da sınırlı değil. Bu kader olamaz, seyirci kalacağımız bir şey olamaz. Bürokrat arkadaşlarımızdan rica ettim. İzmir’de, Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetindeki zeytinlikleri tespit edeceği. O kadar bakımsız zeytinliğimiz var ki! Bu milli servetin israfı demek. O zeytinlerin toplanması, zeytinyağı üretimi de istihdam demek. Onun pazarlanması istihdam demek ve İzmir’in marka değerlerinden birini yaratmak demek. Ben öyle hayal ediyorum. İzmir’in zeytinyağını üretmeliyiz” açıklamasında bulundu.

 DENİZİ GÖRMEMİŞ KADINLARDAN BAHSEDİYORUM
Kadınların daha özgür yaşadığı bir kent haline getirmenin zorunluluk olduğunu ifade eden Soyer, “Kadın dostu kent konusunda İzmir’i kimse geçememeli. İzmir, Smyrna adını bir kadından, amazondan alıyor. Bu en çok İzmir’e yakışır. İzmir gerçekten bir kadın şehridir. Eksiği ne varsa giderilmelidir. Kadınların özgür ve rahat yaşadığı bir kent olmalıdır İzmir! Bu Aydınlatmadan, topuklu ayakkabıyla yürümeye kadar her şey için söylüyorum. Sadece Alsancak’taki kadınlarımızdan değil Buca, Karabağlar’daki kadınlardan bahsediyorum. Arka sokaklarda yaşayan, sağlık ocağına giden, denizi görmemiş kadınlardan da bahsediyorum” dedi. 

EGE MAHALLESİ’NDE BİZ BÜYÜKŞEHİR OLARAK BAŞLAYACAĞIZ SONRA İHALE YAPACAĞIZ
Kentsel dönüşüme dair açıklama yapan Soyer, “Ege Mahallesi, İzmir’in en önce çözmesi gereken meselelerden biri. Ne onların ne bizim hak etmediğimiz, bakımsız mezbelelik bir alan. Büyükşehir Belediyesi’nin burasıyla ilgili ciddi bir çalışması olmuş aslında. 5 bin civarında tapu sahibiyle mutabakat yapılmış. Bu son derece önemli bir gelişme. Türkiye’nin de içinde bulunduğu şartlar nedeniyle alıcı, müteahhit çıkmıyor. Kabasını İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapacağız. Sonrasında tesisatı, seramiği, altyapısı ne varsa onlar için ihaleye çıkacağız. Yarısını biz yapmış olacağız, müteahhide, ‘bu iş yürüyor girersen bitireceğiz’ güvencesini vereceğiz. Biz Büyükşehir olarak başlayacağız ve gerisini ihaleyle çözeceğiz” diye konuştu. 

3 YIL SONRA KÖRFEZDEN DENİZE GİRECEĞİZ
Körfez temizliği konusunda gelen, ‘Ne zaman denize girebileceğiz?’ sorusunu yanıtlayan Soyer, “3 yıl sonra denize gireceğiz. Başlık atabilirsiniz. Temizlemek için hiçbir şey yapmayacağız. Sadece kirletmeyeceğiz. İzmir körfezine akan kanallar, dereler ne varsa hepsini temizleyeceğiz. Gediz dahil! Onun için Ege Belediyeler Birliğine girdik, ortak çalışacağız. Denizi kirletmediğiniz zaman doğa kendi temizliyoruz. Bilimsel çalışmalar gösteriliyor, kirletmezsek 3 yıl içinde denize gireceğiz” ifadelerini kullandı.  

İKİÇEŞMELİK’TEKİ SPOTÇULARIN ORADAN MUTLAKA KALDIRILMASI LAZIM
Soyer ayrıca kent merkezinde düzenlemeler yapılacağını söylerken, “Girin Kemeraltı’na, Havra Sokağı’na kadar devam edin, oradan Agora’ya ve İkiçeşmelik üzerinden Kadifekale’ye çıkın. Aslında bu saat Kulesi ile Kadifekale’nin bağlandığı yer dünyanın en güzel turistik yerlerinden biridir. İkiçeşmelik’teki spotçuların oradan mutlaka kaldırılması lazım. Bunu yapacağız” açıklamasını yaptı.

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2019, 17:19

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER