Almanya’nın Türkiye’deki çöplerinin Vietnam’a gönderilmesi Meclis’te

Yeşil Gazete'nin geçen hafta duyurduğu, Almanya'dan yasadışı şekilde ithal edilen çöplerin, bu ülkenin geri almaması üzerine Vietnam'a gönderilmesini CHPli Murat Bakan TBMM'ye taşıdı: Bu çöpleri kim gönderdi, nasıl? Kalanlar ne olacak?

Almanya’nın Türkiye’deki çöplerinin Vietnam’a gönderilmesi Meclis’te

Berlin’deki bir ayrıştırma tesisinde, plastik balyalar haline getirilip Türkiye’ye CSNU 696542 konteynerinin de dahil olduğu 400 konteynerle gönderilen atıklar, bir yılı aşkın bir zamandır Türkiye’de bekletiliyordu. Aylar boyunca Gemlik’teki limanda bekleyen konteyner içindeki çöpler çürürken, Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, atıkların yasadışı yollardan Türkiye’ye gönderildiğini duyurdu. Bu nedenle çöpler Almanya‘ya iade edilmeliydi.

Ancak bu çöplerin bir kısmının geçen hafta farklı konteynerlere taşınıp bir yük gemisiyle Vietnam’ın Hai Phong limanını gönderildiği ortaya çıktı. Nakliye belgelerine göre, çöpler oraya aralık ayının sonunda ulaşacak.

Konuyla ilgili her iki ülke birbirini suçluyor. Türk makamlarının iade sürecinin işlememesine karşı ise argümanı, “ihraç amaçlı tasfiye” veya “iade işlemlerinin tamamlanamaması durumunda üçüncü bir ülkeye transit işlemi.” Ancak Vietnam’ın çöpleri kabul etmemesi durumunda yasadışı atık iadesinden, bir Türk firma satın aldığı için Türkiye sorumlu olacak.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, iddiaları doğruladı ve Almanya’nın iade almama gerekçesinin açıklanmasını istedi . Bakan çöpleri Vietnam’a kimin nasıl gönderdiği sorusunu da yöneltti. 

Türkiye limanlarında Kasım 2020 ile Şubat 2021 arasında Almanya’dan gönderilen yaklaşık 400 konteyner çöp bulunuyor.  Bu plastik atıkların Düzce’deki 2B Plast şirketine ait bir tesiste geri dönüştürülmesi gerekiyordu. Ancak şirket, ithalat lisansını ve dolayısıyla Almanya’dan gelen plastik atıkları işleme iznini kaybetti ve hakkındaki yargı süreci devam ediyor.

Bakan: İthal eden kişiye ne işlem yapıldı?

CHP’li Bakan, Basel Sözleşmesi gereği söz konusu atıkları geri alması gereken Almanya’nın durumu zora soktuğunu söyledi. Bakan ayrıca Türkiye’de mahsur kalan çöplerin Vietnam’a kim tarafından ve nasıl gönderildiğini sordu. “Görüyoruz ki Almanya çöpleri iade almıyor. Peki Basel Sözleşmesi gereği iade alması gereken Almanya bunu nasıl açıklıyor?” diyen CHP’li vekil, “2B Plast’ın sahibi nerede? Dünyanın çöpünü ülkemize getirip sahip çıkmayan bu şahıs hakkında ne yapıldı” dedi.

Vietnam’a kim gönderdi, kalan çöpler ne olacak?

Çöplerin bir kısmını Vietnam’a gönderen kişinin kim olduğunu soran Bakan, ““Bu nasıl oldu? Kalan çöpler ne olacak? Atıkların şehir atığı olduğu, uzun bekleme süreci sebebiyle geri kazanımının mümkün olamayacağı ve çevreye verdiği zarar da göz önünde bulundurulduğunda bu çöplerle ilgili ne zaman ve nasıl bir yol izlenecek?” diye konuştu.

Murat Bakan, muhatap firmaya ulaşılamadığı ve Almanya’nın çöpleri almamak için direndiği gözönüne alındığında Türkiye’nin limanlarında bekleyen 141 konteyner çöpten nasıl kurtulacağının açıklanmasını istedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER