ABD’de kömür geri döndü, emisyonlar pandemi öncesi seviyesine yükseldi

ABD'nin karbondioksit emisyonları, küçük ama istikrarlı düşüşlerin ardından yük taşımacılığı ve yolculukların artışıyla kömür kullanımına geri dönülmesi sebebiyle pandemi öncesi seviyelere geri döndü.

ABD’de kömür geri döndü, emisyonlar pandemi öncesi seviyesine yükseldi
Bağımsız bir araştırma firması olan Rhodium Group tarafından pazartesi günü yayımlanan rapora göre, ABD’nin karbondioksit emisyonları 2021’de pandemi öncesi seviyelere doğru hızla yükseldi. Bunda, yük taşımacılığı ve kömür kullanımının artması başlıca sorumlular olarak görülüyor.

Rhodium raporuna göre, Amerikan ekonomisi pandemi kısıtlamalarından büyük ölçüde vaz geçtiği için ülkenin sera gazı emisyonları geçen yıl yüzde 6,2 oranında arttı. Çevre Koruma Ajansı,  2005 ve 2019 yılları arasında ABD emisyonlarının yılda ortalama yüzde 1 düştüğünü açıklamıştı.

Geçen yıl kaydedilen artış, büyük ölçüde kömürle elektrik üretimindeki yüzde 17’lik büyümeden ve kömür üretiminde 2014’ten bu yana görülen ilk yıllık artış ile karayolu taşımacılığının hızla canlanmasından kaynaklanıyor. Kömürün geri dönüşü ise doğal gaz fiyatlarındaki yükselmeye bağlı.

Bulgular, Carbon Monitor ve ABD Enerji Bilgi İdaresi’nin yıl sonu emisyon rakamlarını yansıtıyor. Emisyonları izleyen akademik bir grup olan Carbon Monitor, ABD emisyonlarının ekim ayı sonuna kadar yüzde 7 arttığı sonucuna vardı. ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin yılsonu raporu da enerjiyle ilgili CO2 emisyonlarında yüzde 7’lik bir artış öngördü .

Başlıca Yayan Sektöre Göre ABD Sera Gazı Emisyonları

Raporda, 2020’de sera gazı emisyonlarında en büyük düşüşü yaşayan ulaşım sektörünün geçen yılki büyük genişlemesinde, başta tüketici ürünlerinin taşımacılığı ve ikinci olarak yolcu seyahatlerin artışına işaret ediliyor.  Bununla birlikte, yeni Covid-19 varyantları ve artan vakalar, kademeli yakıt talebine yol açtı.

Başlıca Yayan Sektöre Göre ABD Sera Gazı Emisyonları

Net ABD emisyonlarının yüzde 28’ini oluşturan elektrik enerjisi sektörü, elektrik enerjisi talebindeki yalnızca yüzde 3’lük bir artışa rağmen 2020’ye göre en yüksek ikinci emisyon artışını yaşadı. Sektörün yüzde 6,6 emisyon artışı, büyük ölçüde doğal gaz fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor.

Nakliye Yakıt Talebi

Rhodium, üreticilerin petrol fiyatlarındaki çöküşe ve ardından azalan talebe tepki olarak geçen yıl üretimi azaltmasıyla petrol ve gaz fiyatlarının yükseldiğini bildiriyor. Buna göre, daha yüksek fiyatlar, 2021’de gaz kullanılarak yapılan üretimi daha az ekonomik hale getirdi ve 2021’de gaz üretiminde yüzde 3’lük bir düşüşe yol açtı.

Enerji Kaynağına Göre ABD Elektrik Üretimi

Yenilenebilir enerji üretimi büyümesi ise 2020’nin yarısı oranınında yavaşladı ancak ilk kez ABD elektrik üretiminin yüzde 20’sini oluşturdu.

Sanayi emisyonları ise 2020’de yüzde 6,2 ile en mütevazı düşüşü yaşadı, ancak 2021’de yüzde 3,6 artarak 2019 seviyelerinin yarısından biraz fazlasını oluşturdu. Bina sektörü de 2021’de sera gazı emisyonlarında en küçük artışı yaşadı ve 2020’ye göre yalnızca yüzde 1,9 arttı.

Enerji Kaynağına Göre ABD Elektrik Üretimi

Bu yıl emisyonların yörüngesi belirsizliğini koruyor. Enerji Bilgi İdaresi, doğal gaz fiyatlarının düşeceğini, ancak yine de pandemi öncesi seviyelerin üzerinde kalacağını ve bunun da kömür üretiminin ABD elektrik üretiminin yüzde 22’sine geri dönmesine neden olacağını tahmin ediyor.

Uluslararası Taahhütlere Göre Net ABD Sera Gazı Emisyonları

Bu yılki emisyon artışı, ABD’nin, Biden yönetiminin Paris Anlaşması kapsamında belirlediği emisyonların 2030 yılına kadar 2005 seviyelerine göre %50-52 azaltımı hedefinden uzakta olduğunu gösteriyor. ABD seragazı emisyonları 2021’de 2005 seviyelerinin %17.4 altındaydı. Rhodium Group’a göre ise 2020’de 2005 seviyelerinin %22.2 altında kaldı.

Kısa vadede karbon emisyonlarını azaltmak için sınırlı seçenekler var. Scientific American’ın bildirdiğine göre, endüstri tarafından salınan CO2’nin yaklaşık dörtte birinden sorumlu olan karbon yakalama gibi teknolojik çözümler genellikle pahalı veya mevcut değil . ABD yönetiminin yenilenebilir enerjiyi, hâlâ fosil yakıtların hakim olduğu pazarlarda rekabet edebilir hale getirmesi ve Amerikalı tüketicilerin, buzdolabı veya su ısıtıcıları gibi yüksek emisyonlu ürünleri değiştirmek için istekli olması gerekiyor.

Sektörü yakından takip eden analist Corey Cantor, ABD emisyonlarının yüzde 31’ini oluşturan ulaşım sektöründe, elektrikli araç alımlarının, 2020’nin tamamında satılan 320.000 EV’ye kıyasla, 2021’in ilk üç çeyreğinde 435.000’e yükseldiğine dikkat çekti. Ancak Uluslararası Enerji Ajansı‘nın raporunda, elektrikli otomobiller şu anda artan seyahat oranlarından ve elektrikli olmayan binek araç satışlarından kaynaklanan artan emisyonları dengeleyemediğine vurgu yapılıyor.  

Enerji Enformasyon İdaresi rakamlarına göre, 2021’de 5 gigawatt’tan daha az kömür kapasitesinin emekli olmasının ardından, bu yıl yaklaşık 12 gigawatt’lık kömür kapasitesinin kullanımdan kaldırılması planlanıyor .

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER