Fast food tüketimi çevreyi nasıl etkiliyor?

Fast food tüketiminin obezite, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kanser gibi kronik hastalıklara davetiye çıkararak sağlığımızı olumsuz yönde etkilediğini biliyoruz. Peki ya çevreye olan etkilerini biliyor musunuz? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.

Fast food tüketimi çevreyi nasıl etkiliyor?

KÜRESEL ISINMAYA NEDEN OLUYOR

Taze, sağlıklı, organik ve sürdürülebilir gıdaların tüketici fiyatlarının fast food ürünlere göre çok daha yüksek olması insanları fast food gıdaları tüketmeye itiyor. Fast food restoranlarının fazla miktarlarda ucuz hayvansal ürün talebi de fabrika çiftçiliğinin yaygınlaşmasına neden oluyor. Fabrika çiftçiliği ciddi miktarlarda karbondioksit salınımına neden olmasının yanında, küresel ısınmaya karbondioksitten yaklaşık 20 kat daha elverişli bir sera gazı olan metan üretimine de neden oluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün 2006 tarihli bir raporuna göre, fabrika çiftçiliği tüm küresel metan emisyonlarının %37'sini üretiyor.

AMBALAJ ATIKLARI

Fast food restoranları pipet, kutular, torbalar gibi çok fazla gıda ambalajı kullanılır. Bu ambalaj atıkları tüm çöplerin büyük bir kısmını oluşturarak çevreyi ciddi oranda kirletir. Fast food restoranlarında sıklıkla kullanılan strafor kapların çözünmesinin yaklaşık 900 yıl sürdüğünü biliyor muydunuz?

Fast food tüketimi çevreyi nasıl etkiliyor?

SU KİRLİLİĞİ

Fast food endüstrisinde kullanılan hormonlar, ilaçlar, gübreler ve diğer patojenlerin su kaynaklarına sızmasıyla balıklar ölüyor, ekosistemler bozuluyor ve su kaynaklı hastalık salgınları artıyor.

Fast food tüketimi çevreyi nasıl etkiliyor?

GEZEGENİMİZİ KORUYALIM!

Özetle, fast-food endüstrisinin karbon ayak izi, yakıt tüketimi, ambalaj ve gıda atıkları, su kirliliği ve uçucu organik bileşiklerin emisyonu, dünyadaki yaşamın sürdürülebilirliği için yıkıcı bir şekilde zararlıdır. Bireysel olarak fast food tüketimini tercih etmemek, gezegenimizi korumak için atılabilecek ilk adımlardan biri olabilir.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER