Dünya Bankası’nın Özel Sektör Kolu Yeni Kömür Projelerini Desteklemeyi Bırakacak

Dünya Bankası’nın özel sektör kolu olan Uluslararası Finans Kurumu, yeni kömür projelerini desteklemeyecek.

Dünya Bankası’nın Özel Sektör Kolu Yeni Kömür Projelerini Desteklemeyi Bırakacak

Kuruluşun ticari bankalar gibi aracı müşterileri hedefleyen “yeşil sermaye yaklaşımı” politikasında yapılan bir güncelleme ile Uluslararası Finans Kurumu (IFC) yeni kömür projelerini artık desteklemeyecek.

Mali aracılar, IFC’nin yatırımlarının yarısından fazlasını temsil ediyor ve Mayıs 2019’dan bu yana yaklaşık 40 milyar dolarlık IFC desteği aldı.

Önceki yapı, IFC’nin finansal müşterilerinin son beş yıl içinde bir dizi önemli yeni kömür projesini desteklemesine izin vermişti.

Örneğin Endonezya’daki Hana Bank, 2019’da Endonezya’da 2 GW’lık bir kömür santralını finanse etti. Santralın, 25 yıl boyunca Jamaika’nın tamamına yakın bir miktarda, yılda 10 milyon ton karbondioksit salacağı tahmin ediliyor.

Bir başka IFC müşterisi olan PVI Holdings, 2021’de Vietnam’daki Vung Ang II kömür santralına sigorta sağladı.

Sürdürülebilir finans gözlemcisi Recourse’un eş direktörü Kate Geary, politikadaki değişikliğin yatırım camiasına “kömür çağının bittiğine” dair bir sinyal gönderdiğini söyledi. IFC’yi, politikalarını petrol ve gaz yatırımlarını dışlamayı da kapsayacak şekilde genişletmeye çağırdı: “Bu olumlu bir adım ama uzun zaman alıyor.”

NGO Inclusive Development International’ın yönetici direktörü David Pred, yeni politikanın Asya’nın önde gelen kömür finansörleri arasında yer alan Postal Savings Bank of China gibi mevcut finansal aracı müşterileriyle birlikte uygulanmaya koyulması gerektiğini söyledi.

Dünya genelinde artan sayıda finans kuruluşu kömüre desteği sona erdirme taahhüdünde bulundu. Ancak Global Energy Monitor tarafından yayımlanan yeni bir rapor, uluslararası kamu kömür finansmanının neredeyse tamamen kurumuş olmasına rağmen, yeni ve genişletilmiş projelerin hâlâ özel sermaye tarafından desteklendiğini ortaya koydu.

Rapor, 2022’de yeni veya güncellenmiş kömür politikalarını benimseyen 99 özel finans kuruluşunun çoğunun “bankaları, sigortacıları ve yatırımcıları iklim bilimi ile uyumlu hale getirmek için yetersiz” olduğunu tespit etti.

Bu politikalardan yalnızca 12’si, yeni kömür madenleri ve elektrik santrallarının geliştiricilerine verilen desteği durduracak kadar güçlü kabul edildi.

IFC’nin Dünya Bankası toplantılarında portföyünü Paris Anlaşması ile uyumlu hale getirmek için bir plan yayımlaması bekleniyor.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER