Dünya Bankası İklim Krizini Ele Almak için Daha Fazla Fon Arıyor

Dünya Bankası, iklim değişikliği ve diğer küresel krizleri ele almak için borç verme kapasitesini büyük ölçüde artırmanın yollarını arıyor.

Dünya Bankası İklim Krizini Ele Almak için Daha Fazla Fon Arıyor

Dünya Bankası Grubu (WBG), hissedarlarla sermaye artırımı ve yeni borç verme araçlarını içeren teklifler üzerinde müzakere edecek.

Reuters’ın özel haberine göre, hissedar hükümetlere gönderilen yol haritası belgesi, bankanın misyonunu ve finansal kaynaklarını değiştirmeyi hedeflerken, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda oluşturulmasından bu yana kullanılan ülkeye ve projeye özgü kredilendirme modelinden uzaklaşmak için müzakere sürecinin başlangıcını işaret ediyor.

Belgeye göre Dünya Bankası yönetimi, misyonunu, çalışma modelini ve mali kapasitesini değiştirmeye yönelik özel tekliflini, Ekim ayında Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu Geliştirme Komitesi’ne sunacak.

Dünya Bankası’ndan bir sözcü, belgenin değişikliklerin kapsamı, yaklaşımı ve takvimi hakkında ayrıntılar sağlamayı amaçladığını söyledi.

Belgeye göre kuruluş potansiyel yeni bir sermaye artışı, daha fazla kredinin kilidini açmak için sermaye yapısındaki değişiklikler ve özel sektör kredileri için garantiler gibi seçenekleri araştıracak.

Banka belgede, “Dünyanın karşı karşıya olduğu zorluklar, uluslararası toplumun büyük bir adım atmasını gerektiriyor. WBG’nin kalkınma ve iklim finansmanında merkezi bir rol oynamaya devam etmesi için, hem hissedarların hem de yönetimin WBG finansman kapasitesini artırmak için ortak bir çabaya ihtiyacı olacak” dedi.

Yol haritası belgesi, iklim değişikliği, sağlık hizmetleri, gıda güvenliği ve diğer ihtiyaçlar için borç vermenin, Dünya Bankası’nın orta gelirli ülkelere borç verme kolu olan Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası’nın (IBRD) kapasitesini artırmak için bir sermaye artışı gerektirebileceği konusunda uyarıyor.

Yol haritasına göre bir başka seçenek de, Dünya Bankası hissedarı ülkelerin, dünyanın en fakir ülkeleri için borç veren fona, artan ihtiyaçlara rağmen son yıllarda azalan Uluslararası Kalkınma Derneği’ne (IDA) periyodik katkılarını artırması.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER