Bilim İnsanları dünyayı soğutmayı önerdi!

Bilim insanları, buzullarda yaşanan erimenin önüne geçmek için oldukça tartışmalı ve bir o kadar da riskli bir yöntem olan gezegeni soğutma önerisinde bulundu.

Bilim İnsanları dünyayı soğutmayı önerdi!

Yükselen sıcaklıklar buzulları yukarıdan eritirken ısınan su da buzulların alttan erimesine neden oluyor. Yüzeydeki ısınan suların buzullardaki çatlaklardan içeri sızması da buz örtüsünü daha dengesiz ve kırılgan bir hale getiriyor. Buz örtüsünün karşılaştığı bu tehditlerin ise gelecek yüzyılda daha da kuvvetlenerek devam edeceği öngörülüyor. Bilim insanları, içinde bulunduğumuz yüzyılda su seviyesinin 10-20 cm kadar artabileceğini düşünüyorlar.    

Bilim insanları ise iklim mühendisliğinin Grönland üzerinde yaratacağı etkiyi ölçmek için birkaç araştırma yapmaya karar verdi. Araştırmacıların iklim mühendisliği olmadan tahmin ettiği çoğu karanlık senaryo, iklim mühendisliği ile daha umut verici bir hal aldı. Çeşitli testlerden elde edilen sonuçlar, iklim mühendisliğinin buzullardaki erimeyi ve su seviyelerindeki yükselişi azaltacağına işaret ediyor. Bilim insanları, iklim mühendisliği ile oldukça detaylı çalışmalarla Grönland’daki hava sıcaklığını 1.1 °C kadar azaltabilirler. Bu da buzullardaki erimeyi %20-32 oranlarında azaltabilir. 

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2020, 06:59

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER