ABD’deki Yerli Topluluklar Küresel Isınma ile Mücadele için 46 Milyon Dolar Alacak

Bazı topluluklar, yükselen deniz seviyeleri ve fırtına kaynaklı dalgalar nedeniyle göç etmek zorunda.

ABD’deki Yerli Topluluklar Küresel Isınma ile Mücadele için 46 Milyon Dolar Alacak

Amerikalı yerliler; gıda kaynaklarını, geçim kaynaklarını ve altyapılarını orantısız bir şekilde tehdit eden iklim krizinin etkileriyle mücadele etmek için yakında 46 milyon dolara erişebilecek.

Fonlar, Joe Biden’ın iki partili altyapı yasası kapsamında iklim direncini ve kabile bölgelerinde uyumu iyileştirmeyi amaçlayan tarihi beş yıllık yatırım planının bir parçası.

Bazı topluluklar, yükselen deniz seviyeleri ve fırtına kaynaklı dalgalar nedeniyle yer değiştirmek zorunda kalacak.

İçişleri Bakanı ve Amerika’nın ilk yerli kabine sekreteri Deb Haaland, “İklim değişikliğinin etkileri yoğunlaşmaya devam ederken, yerli topluluklar kabile ekonomileri, altyapı, yaşamlar ve geçim kaynakları için varoluşsal tehditler oluşturan iklimle ilgili benzersiz zorluklarla yüzleşiyor. Başkan Biden’ın kabile topluluklarına tarihi yatırımları, toplumun direncini artırmaya, eskiyen altyapıyı değiştirmeye ve iklim nedenli yer değiştirme sonucunda yeni bölgeye uyum sağlanması için gereken finansal desteği verecek” dedi.

ABD genelinde, kontrolsüz seragazı emisyonlarının neden olduğu iklim krizi, yerel ekosistemlere yakından bağlı olan yerli geçim kaynakları için spesifik tehditler oluşturuyor.

ABD’de federal olarak tanınan 574 kabilenin %40’ı, hızla yükselen sıcaklıklar, eriyen buzulların ve permafrost’un çözülmesinin yollar, köprüler ve konutlar gibi kritik altyapılar için önemli sorunlara neden olduğu Alaska’da yaşıyor.

Alaska Yerlileri ABD’nin ilk iklim mültecileri arasında ve köylerin neredeyse %90’ı sel ve erozyona karşı hassas.

Güneybatıda, Navajo ve Tohono O’odham de dahil olmak üzere iç kesimlerdeki topluluklar, kötüleşen kuraklık ve aşırı sıcakla karşı karşıya.

Dünyanın dört bir yanındaki yerliler ekolojik olarak sürdürülebilir tarım, balıkçılık ve avcılık gelenekleri sayesinde var olmuşken, küresel ısınmaya neden olan seragazı emisyonlarına tarih boyunca hiçbir katkıda bulunmadı.

Yüzyılın sonunda, ABD somon ve alabalık habitatlarının yarısından fazlasının kaybolması bekleniyor. Birçok kabile yiyecek, kültürel uygulamalar ve ekonomik kalkınma için bu tür balıklara güveniyor.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER