ABD Ağır Sanayide Karbonsuzlaşma Hedefine 6 Milyar Dolar Ayırdı

ABD, ağır sanayiyi karbondan arındırmak için 6 milyar dolarlık hibe açıkladı.

ABD Ağır Sanayide Karbonsuzlaşma Hedefine 6 Milyar Dolar Ayırdı

Biden yönetimi, ABD seragazı emisyonlarının yaklaşık %25’ine katkıda bulunan çelik, alüminyum ve çimento yapımı gibi enerjiye aç endüstrilerdeki karbonsuzlaştırma projelerini hızlandırmak için 6 milyar dolarlık finansman yönlendirdiğini duyurdu.

Enerji Bakanlığı’na (DOE) göre, Endüstriyel Tanıtım Programı teknoloji geliştiricilere, endüstriye ve üniversitelere, kimyasallar, seramik ve kağıt üretimini de içeren endüstriden kaynaklanan emisyonları azaltmayı amaçlayan projelerin maliyetinin %50’sine kadar rekabetçi hibeler sağlayacak.

Program, Başkan Joe Biden’ın 2050 yılına kadar ABD ekonomisini karbondan arındırma taahhüdünün bir parçası.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, programın Amerikan üretiminin rekabet gücünü sağlarken kirliliğin azaltılmasına yardımcı olacağını söyledi.

Granholm, Houston’daki CERAWeek konferansında hem mevcut hem de yeni tesislerdeki projeleri finanse etmeyi amaçlayan program hakkında “Süper tanımlı değil” dedi.

Granholm, dekarbonizasyon teknolojilerinin “öğrenebileceğimiz ve daha sonra bu teknolojinin çoğaltılmasını ve ölçeklendirilmesini sağlayabileceğimiz” bir noktaya ulaşması gerektiğini söyledi.

Finansman, Başkan Joe Biden’ın 2021’de imzaladığı altyapı yasa tasarısı ve geçen yıl imzaladığı Enflasyon Azaltım Yasası’ndan geliyor.

Çevre grupları programı övdü ve DOE’yi kaynakların en az %40’ını ağır sanayinin çevresel ve sosyal etkileriyle karşı karşıya olan toplulukların yakınındaki tesislere tahsis etmeye çağırdı.

Enerji geçişi konusunda çalışan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Industrious Labs’ın çelik direktörü Hilary Lewis, “Bu yeni finansman, Amerikan birincil çelik üretimini modernize etmek, iklime ve sağlığa zarar veren kirliliği azaltmak ve istihdam yaratmak için kaçırılmaz bir fırsattır. Bugün yatırım olmazsa, endüstri yeşil çelik yarışında geride kalma riskiyle karşı karşıya kalacak” dedi.

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2023, 08:46

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER